‘Europese economie vertoont groene scheuten’
“De economisch groei toont zich veerkrachtig, de inflatie is plakkerig en het monetaire beleid blijft voorzichtig.” Zo vat Marcelo Carvalho, wereldwijd hoofdeconoom van BNP Paribas, de economische vooruitzichten van de bank samen.
De Franse bankgroep BNP Paribas presenteerde donderdagochtend haar economische vooruitzichten voor de lente van 2024. “Veerkracht is het sleutelwoord voor de economische groei”, zegt hoofdeconoom Marcelo Carvalho. “Vooral de Amerikaanse economie geniet van een sterke rugwind. De groei wordt er gedragen door een aantal positieve aanbodschokken. Zo stijgen zowel de productiviteit als het arbeidsaanbod sneller dan gedacht. In Verenigde Staten stijgt de beroepsbevolking met 3 procentpunt in 2024, waarvan 1 procentpunt te danken is aan de sterke toename van de legale en illegale immigratie. Die positieve aanbodschokken laten de economie toe om sneller te groeien zonder extra inflatiedruk.”
Groene scheuten in Europa
In Europa zien de economen van BNP Paribas groene scheuten na de recente kwartalen van stagnatie. “Europa komt ook toe op het feestje. Ook de Europese economie geniet van een positieve aanbodschok in de vorm van aardgasprijzen die gedaald zijn tot het niveau van voor de coronacrisis. Na vijf kwartalen van stagnatie zal de Europese economie daar snel garen bij spinnen. We zien ook een geleidelijk herstel dankzij stijgende reële lonen en een normalisatie van de rentevoeten”, zegt Marcello Carvalho.
De Chinese economie blijft voorlopig achter. “De overheid mikt op een groei van 5 procent dit jaar, maar daarvoor is het ondersteunende beleid te voorzichtig. We houden het bij een groei van 4,5 procent, met een groter risico dat de groei nog lager uitvalt”, zegt Marcelo Carvalho.
Plakkerige inflatie
Tegen die achtergrond van een kranige wereldeconomie zal het niet eenvoudig worden om terug te keren naar prijsstabiliteit. “De laatste kilometer in de strijd tegen de inflatie wordt de moeilijkste. Het is zoals tandpasta uit de tube krijgen. In het begin gaat het vlot, maar het is hard werken om de laatste restjes uit de tube te persen. Vooral de inflatie in de dienstensector is hardnekkig door de stijgende lonen. Het desinflatieproces gaat verder, maar het beeld voor 2025 is minder duidelijk. De geopolitieke onzekerheid, aanhoudende loonstijgingen en een onverwachte sterke vraag zijn factoren die de inflatie nieuw leven kunnen inblazen”, zegt Marcello Carvalho.
Voorzichtige centrale banken
Die plakkerige inflatie zal de centrale banken inspireren om voorzichtig te werk te gaan. “De Amerikaanse, Europese en Britse centrale bank zullen in juni de beleidsrente synchroon verlagen. Maar het wordt een voorzichtige cyclus van renteverlagingen. In de Verenigde Staten houden we rekeningen met 3 renteverlagingen van 25 basispunten, zowel in 2024 als in 2025. De presidentsverkiezingen kunnen dat scenario doorkruisen, omdat de partijprogramma’s spreken over belastingverlagingen, hogere importtarieven en een beperking van de immigratie. Zulke beleidskeuzes zouden inflatoir zijn.
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft meer ruimte om de beleidsrente te verlagen, omdat de groei nog onder potentieel zit en omdat de daling van de energieprijzen een grotere impact heeft dan in de Verenigde Staten. We verwachten dat de ECB de beleidsrente dit jaar met 100 basispunten zal verlagen en volgend jaar met 75 basispunten”, zegt Marcelo Carvalho.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier