Europese Commissie sluit handelsakkoord met Mercosur

© Belga

De Europese Commissie heeft een handelsakkoord gesloten met de zogenaamde Mercosur-landen. Dat heeft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen aangekondigd.

De Mercosur-landen zijn Brazilië, Argentinië; Paraguay en Uruguay. Over het handelsakkoord wordt al meer dan twintig jaar onderhandeld. (Lees verder onder de video)

Het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Commissie en het Zuid-Amerikaanse blok moet nu nog worden geratificeerd. Onder meer Frankrijk, Italië en Polen zijn gekant tegen de huidige voorwaarden van het akkoord. Het gaat dan ook voorlopig om een politiek akkoord. De Europese Commissie onderhandelde in naam van de lidstaten, maar de wettelijke basis moet nog worden bepaald.

Markt van 780 miljoen consumenten

Het Mercosur-akkoord opent de weg naar een van de grootste vrijhandelsakkoorden ooit, met een potentiële markt van 780 miljoen consumenten. Lagere tarieven moeten de handel tussen beide blokken een boost geven. Vanuit Zuid-Amerika zouden dan grotere hoeveelheden landbouwproducten – bijvoorbeeld rund, kip en suiker – richting Europa kunnen worden verscheept zonder heffingen, terwijl Europese autobouwers dan weer bijvoorbeeld goedkoper wagens kunnen verkopen in de Mercosur-landen.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen sprak vrijdag in Montevideo, de hoofdstad van Uruguay, alvast van een “historische mijlpaal” en noemde het akkoord “ambitieus en evenwichtig”. 

Europese landbouwers vrezen concurrentie

Veel Europese landbouwers vrezen nu van de kaart te zullen worden geveegd door goedkope en massale invoer van landbouwproducten uit Zuid-Amerika, maar volgens Von der Leyen is met die bezorgdheden rekening gehouden in het akkoord en zijn er “garanties'” ingebouwd om de boeren te beschermen.

De tekst moet nu nog juridisch worden onderzocht en vertaald in alle EU-talen. Ook moet de weerstand van landen als Frankrijk, Italië en Polen nog worden overwonnen. In principe kunnen handelsakkoorden door een gekwalificeerde meerderheid worden goedgekeurd, en moeten de landen afzonderlijk zich niet uitspreken. Het handelsakkoord omvat evenwel ook politieke punten, die wel moeten worden goedgekeurd door iedereen.

Mogelijk wordt het akkoord opgesplitst in een politiek deel en een handelsdeel, maar dat is nog niet duidelijk.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content