Thierry Breton verlaat Europese Commissie met slaande deuren, Macron kiest Stéphane Séjourné als opvolger
Europees commissaris voor de Interne Markt Thierry Breton heeft maandag aangekondigd dat hij ontslag neemt uit de commissie van Ursula von der Leyen. De Fransman heeft op X zijn ontslagbrief aan von der Leyen verspreid. In die brief legt hij uit waarom hij ‘met onmiddellijke ingang’ opstapt. De Franse president Macron heeft na het verrassende ontslag van Breton intussen ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné voorgedragen als kandidaat-Eurocommissaris.
Breton verwijst in de brief naar het feit dat Frankrijk hem had voorgedragen voor een tweede termijn als Europees commissaris. Maar volgens Breton heeft von der Leyen enkele dagen geleden aan Frankrijk gevraagd om de naam van Breton in te trekken. “Om persoonlijke redenen die u nooit rechtstreeks met mij hebt besproken. En u hebt in ruil daarvoor een portefeuille aangeboden die binnen het toekomstige college invloedrijker zou zijn”, zo claimt Breton.
Lees verder onder X-post
Von der Leyen is de voorbije weken druk bezig geweest met de samenstelling van haar vernieuwde college voor de komende vijf jaar. De Duitse heeft van in het begin aangegeven dat ze streefde naar gendergelijkheid, dus vroeg ze aan elke lidstaat om twee kandidaten naar voor te schuiven, een man en een vrouw. Maar landen die hun huidige commissaris wilden herbenoemen, moesten geen twee namen doorgeven. Breton verwijst daar ook naar in zijn brief, waarin hij meteen suggereert dat von der Leyen haar eigen regels negeerde om Frankrijk onder druk te zetten.
Haar in de boter
“In de afgelopen vijf jaar heb ik onvermoeibaar gewerkt om ervoor te zorgen dat het algemeen Europees belang werd gerespecteerd en bevorderd boven de nationale en partijdige belangen”, aldus Breton in zijn brief. Daarin geeft de Fransman aan dat het “een eer” was om Europees commissaris te zijn. “Maar, in het licht van de recente gebeurtenissen – opnieuw een bewijs van twijfelachtig bestuur – moet ik concluderen dat ik niet langer in staat ben om mijn taken binnen het College uit te voeren”, aldus nog Breton.
Lees verder onder de video
Er zit al langer een haar in de boter tussen von der Leyen en Breton. Zo nam Breton de bestuurstijl van Von der Leyen eerder al op de korrel. De Fransman had bijvoorbeeld openlijk vraagtekens geplaatst bij een omstreden benoeming door von der Leyen. De Duitse commissievoorzitter kwam eerder dit jaar onder vuur te liggen door de benoeming van Markus Pieper (lid van de Europese Volkspartij, EVP) als gezant voor de kmo’s, een functie met hoog aanzien en een hoog salaris. Omdat de EVP enkele weken na die benoeming tijdens een congres haar steun verleende aan het tweede mandaat van von der Leyen, stelden een aantal Eurocommissarissen, onder wie ook Breton, zich vragen bij die benoeming. Uiteindelijk weigerde Pieper zelf zijn benoeming.
Ursula von der Leyen heeft intussen het ontslag van Breton ‘aanvaard’ en ‘bedankt’ hem ‘voor het geleverde werk’, meldt de woordvoerster van de Europese Commissie maandagnamiddag. De 69-jarige Breton was sinds eind 2019 Europees commissaris. Voordien was hij onder meer Frans minister en CEO van het Franse IT-bedrijf Atos.
Macron kiest voor Stéphane Séjourné
President Emmanuel Macron, die Breton voor het bekendmaken van zijn ontslagbrief had voorgedragen voor een nieuw mandaat, heeft nu Stéphane Séjourné voorgesteld als de opvolger van Breton.
Séjourné was het grootste deel van de voorbije Europese legislatuur fractieleider van het liberale Renew in het Europees Parlement. Sinds begin dit jaar was hij minister van Buitenlandse Zaken in de Franse regering. Volgens het Elysée wenst Frankrijk voor hem in de nieuwe Commissie een portefeuille die is toegespitst op ‘industriële soevereiniteit’ en “Europees concurrentievermogen”.
De woordvoerster van de Europese Commissie bevestigt maandag nog dat von der Leyen hoopt dat ze haar nieuwe team dinsdag kan presenteren in het Europees Parlement. Dan moet ook Slovenië nog zijn kandidatuur officialiseren. De regering verruilde vorige week haar mannelijke kandidaat voor een vrouwelijke, maar de bevoegde parlementscommissie is nog steeds niet samengekomen om die kandidatuur te bespreken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier