Europese fraudewaakhond OLAF ontdekt ruim 1 miljard euro aan fraude met Europees geld
Het Europees antifraudebureau OLAF heeft in 2023 voor meer dan 1 miljard euro aan fraude met Europees geld vastgesteld. Dat meldt de onafhankelijke onderzoeksinstelling dinsdag in haar jongste jaarverslag.
De hoofdopdracht van OLAF bestaat erin onderzoek te doen naar mogelijke gevallen van fraude en corruptie met geld uit de begroting van de Europese Unie. Het antifraudebureau maakt zijn bevindingen vervolgens over aan de bevoegde Europese en nationale autoriteiten.
In 2023 kon OLAF die autoriteiten de terugvordering aanbevelen van een bedrag dat opliep tot omgerkend 1,04 miljard euro. Daarenboven kwamen de onderzoekers 209 miljoen euro op het spoor dat dreigde te worden misbruikt, maar nog niet werd besteed.
Over heel 2023 opende OLAF 190 nieuwe onderzoeken, volgend op de start van 1.178 vooronderzoeken. Er werden ook 265 onderzoeken afgesloten, die resulteerden in 309 aanbevelingen aan de bevoegde gerechtelijke autoriteiten, zoals de terugvordering van frauduleus bestede Europese fondsen.
Van de afgesloten onderzoeken hadden er 44 betrekking op illegale activiteiten van medewerkers van de EU-instellingen. “Deze onderzoeken moeten ervoor zorgen dat iedereen zich aan de hoogste gedragsnormen houdt, zoals de EU-burgers terecht verwachten, en moeten de reputatie van de hele EU helpen beschermen”, luidt het bij OLAF.
Ook douanefraude vergt veel aandacht. OLAF stelde pogingen tot fraude met transitprocedures vast, de ontwijking van antidumpingheffingen, oorsprongsfraude en de onderwaardering van goederen. In 2023 kon OLAF de import van valse medicijnen, een half miljoen stuks namaak- en/of gevaarlijk speelgoed, 6 miljoen liter illegale alcoholhoudende dranken en duizenden tonnen illegaal afval tegenhouden.
Tot slot stelde OLAF vast dat de trend van steeds meer digitale fraude en onregelmatigheden verder toenam. De domeinen waarop het antifraudebureau actief was, gingen van regionale ontwikkelingssteun, over landbouw, tot onderzoek en ontwikkeling. In alle 27 lidstaten waren vorig jaar onderzoeken lopende.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier