Europa ziet inflatie sneller afnemen dan verwacht

Paolo Gentiloni © Belga

De inflatie in de eurozone nam in de herfst van 2023 sneller af dan verwacht, en zal in 2024 zijn neerwaartse trend aanhouden. Tegen eind 2025 zal de inflatie vlak boven de ECB-doelstelling van 2 procent uitkomen. Dat meldt de Europese Commissie donderdag in haar nieuwe economische prognoses. De groei zelf stelt ze naar beneden bij.

De inflatie in de eurozone bedroeg in 2023 5,4 procent en zal in 2024 zakken naar 2,7 procent. Tegen eind volgend jaar zullen de gemiddelde prijsstijgingen in de eurolanden op 2,2 procent uitkomen, verwacht de Commissie. Volgens de berekeningen van de Europese Commissie bedroeg de inflatie in België vorig jaar 2,3 procent. Dit jaar verwacht de Commissie 3,5 procent voor ons land, en voor 2025 2,3 procent.

Enkel Oostenrijk zal dit jaar nog hogere prijsstijgingen laten optekenen (4,0 procent), Slowakije (3,5 procent) zit op het niveau van België. Dat de inflatie enkel bij ons opnieuw stijgt, heeft volgens de Commissie te maken met het aflopen van de verschillende overheidsinterventies om het effect van de stijgende energieprijzen te temperen.

Volgend jaar zou België weer richting het gemiddelde van de eurozone zakken, met een navenante daling in de rangschikking van de eurolanden als gevolg. Dat is dan weer het resultaat van een langzame stijging van de energieprijzen.

Energieprijzen

De inflatie in de hele eurozone is in de herfst van vorig jaar sterker dan verwacht gedaald door de forse verlaging van de energieprijzen die zich toen voordeed, zegt de Commissie. Ook de lager dan verwachte economische groei speelde een rol. Dit jaar zal de dalende trend afgeremd worden door het aflopen van de steunmaatregelen van de lidstaten in de context van de energiecrisis en door de verstoringen van de handelsstromen in de Rode Zee, maar desondanks zal de inflatie blijven zakken – behalve in België dus.

In 2023 viel de economische groei in de eurozone tegen door een afkalvende koopkracht bij de gezinnen, een strak monetair beleid, het uitdoven van verschillende crisismaatregelen en een dalende externe vraag. Een (technische) recessie werd nipt vermeden en ook in de eerste helft zal de economische groei zwak blijven, verwacht de Commissie.

Ging ze er vorige herfst nog vanuit dat de economie in de eurolanden in 2023 met 0,6 procent zou groeien, dan stelt ze dit nu bij naar 0,5 procent. Ook voor dit jaar wordt de prognose bijgesteld: de Commissie verwacht niet langer een groei van 1,2 procent, maar van 0,8 procent. In 2025 zou de economie in de eurozone met 1,5 procent groeien.

De Belgische economie groeide in 2023 met 1,5 procent en blijft in 2024 en 2025 stabiel op 1,4 procent, respectievelijk 1,5 procent. Dit jaar zit ons land in de middenmoot, maar volgend jaar zou slechts een handvol andere eurolanden een lagere groei laten optekenen. Met Duitsland (1,2 procent), Italië (1,2 procent) en Frankrijk (1,3 procent) zijn daar wel de grootste economieën van Europa bij.

“De Europese economie heeft een bijzonder uitdagend jaar achter zich gelaten”, blikt Europees commissaris voor Economische Zaken Paolo Gentiloni terug op 2023. “De ‘rebound’ in 2024 is meer bescheiden dan we drie maanden geleden verwachtten, maar zal tegen de achtergrond van tragere prijsstijgingen, groeiende reële lonen en een opmerkelijk sterke arbeidsmarkt gradueel aan tempo winnen.”

De Italiaan wijst er nog op dat geopolitieke spanningen, een onstabiel klimaat met steeds onvoorspelbaardere weerfenomenen en een aantal belangrijke verkiezingen, zoals in de VS, de prognoses een onzeker karakter geven.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content