Europa buigt niet in dispuut met België over impact Dexia op begroting

© Reuters
Kevin Van der Auwera Coördinatie Trends.be

Eurostat wil dat België de kapitaalinjectie van 2,9 miljard euro in Dexia in zijn begroting opneemt.

Eurostat blijft bij zijn standpunt in het dispuut met België over de impact van de kapitaalverhoging van Dexia op het Belgische overheidstekort. Crisisoverleg dringt zich op.

Eurostat wil dat België de kapitaalinjectie van 2,9 miljard euro in Dexia in zijn begroting opneemt. De regering-Di Rupo hoopt het Europees statistisch bureau nog altijd te overtuigen die buiten de begroting te houden, maar in EU-kringen is te horen dat er niet aan het standpunt van Eurostat te tornen valt. Dat meldt De Tijd.

Trends kreeg vanochtend bijkomende bevestiging vanuit de Europese Commissie over dit standpunt.

Tekort stijgt

Een en ander betekent dat het begrotingstekort niet uitkomt op 2,8 procent van het bbp, maar met 0,8 procentpunt stijgt tot 3,6 procent.

Het gevolg daarvan is zal de Belgische begroting voor 2012 dus formeel in overtreding zijn met de Europese regels.

Crisisoverleg

Daarom wordt gesuggereerd de kapitaalverhoging deels naar de begroting van 2013 door te sluizen, aldus nog De Tijd. Op die manier stijgt het Belgische tekort nipt boven de 3 procentnorm. Die kleine overschrijding is makkelijker te slikken voor de Commissie.

Als België de kapitaalverhoging van Dexia volledig op dit jaar boekt, zal de Commissie minder flexibel kunnen zijn, is te horen. En dus zal er crisisoverleg nodig zijn met de Commissie over de impact die de operatie heeft op het Belgisch buitensporig tekort.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content