Elektriciteitsnet onder druk door groeiend overschot aan zonne-energie

Stockfoto: Getty

De Belgische energieregulator CREG waarschuwt in een nieuwe studie voor de grenzen van ons elektriciteitsnet, vooral tijdens zomerse pieken in zonne-energieproductie. Om deze overschotten op te vangen, moet het net flexibeler worden, schrijft De Tijd.

Op middagen met een overaanbod aan zonne-energie dreigden grote zonne- of wind­parken afgeschakeld te moeten worden als België er niet in ­zou ­slagen de overschotten te expor­teren naar de buurlanden. Sinds 2021 is de capaciteit aan zonnepanelen in België meer dan verdubbeld tot intussen 10,3 gigawatt.

In de zomer, wanneer het ­verbruik traditioneel lager ligt, produceren ze samen met de ­windturbines, de kerncentrales en een aantal verbrandingscentrales soms meer elektriciteit dan nodig.

Weinig buffer

Negatieve stroomprijzen moeten consumenten op zulke momenten aanmoedigen toch meer te verbruiken en het surplus weg te werken. In de eerste negen maanden van dit jaar telde de Belgische groothandelsmarkt een record­aantal van 369 uur met negatieve stroomprijzen, meer dan dubbel zoveel als in dezelfde periode in het vorige recordjaar 2023.

Voor Elia wordt het steeds ­moeilijker om het net in balans te houden. De CREG detecteerde dit jaar in België al 39 kwartieren waarin alle energiebedrijven samen te weinig balanceringscapaciteit aanboden om op het laatste ­moment vraag en aanbod nog op elkaar te kunnen afstemmen. Er is in België weinig of geen buffer ­beschikbaar om in realtime ­grotere onevenwichten dan die van ­afgelopen zomer te corrigeren, klinkt het. Bovendien werden we in juli en ­augustus dit jaar dan nog geholpen door het niet al te zonnig weer.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content