ECB verlaagt rente met 25 basispunten

ECB-topvrouw Christine Lagarde © Getty

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag de rente opnieuw verlaagd, en dat voor de tweede keer dit jaar. De renteverhoging was algemeen verwacht nu de inflatie in de eurozone aan het dalen is. Concreet wordt de depositorente waartegen banken geld kunnen stallen bij de ECB met 25 basispunten (0,25 procentpunt) verlaagd tot 3,50 procent.

Door de rente te verlagen, zou lenen goedkoper moeten worden. Op die manier wil de centrale bank de economie in de eurozone aanzwengelen. 

In juni verlaagde de ECB de depositorente voor de eerste keer in bijna vijf jaar. Dat gebeurde toen ook al met 25 basispunten (0,25 procentpunt).

Lees verder onder de video

De afgelopen jaren, sinds halfweg 2022, werd de rente nog in sneltempo verhoogd om de hoge inflatie te bekampen. Maar in augustus stond de inflatie in de eurozone op 2,2 procent: het laagste niveau in drie jaar en in de buurt van de doelstelling van 2 procent die de ECB nastreeft.

Tegelijk blijft de onderliggende inflatie op 2,8 procent, met vooral in de dienstensector nog sterke prijsstijgingen.

Economische groei en inflatie

In de marge van het rentebesluit heeft de ECB ook de economische groeivooruitzichten voor de eurozone licht verlaagd, voor zowel 2024, 2025 als voor 2026.

Dit jaar zou de economie in de twintig landen van de eurozone met 0,8 procent groeien, tegenover 0,9 procent bij de vorige projectie. Voor volgend jaar wordt gerekend op een toename van het bbp met 1,3 procent (in plaats van 1,4 procent) en voor 2026 op een toename met1,5 procent (in plaats van 1,6 procent).

Verwacht wordt dat de inflatie in de eurozone dit jaar op 2,5 procent blijft, tegen 2,2 procent volgend jaar en 1,9 procent in 2026. Enkel voor de kerninflatie (2,9 procent in 2024) gaat de ECB uit van een iets hoger cijfer dan bij de vorige prognose.

Lagarde

Voorzitter Christine Lagarde zei donderdag tijdens een toelichting op de persconferentie dat het economische herstel met wat tegenkanting te maken heeft. “Het geleidelijk afzwakken van het restrictief monetair beleid zou de consumptie en investeringen moeten aanwakkeren”.

In verband met de inflatie zei ze dat ‘de loonstijgingen hoog en volatiel zullen blijven, hoewel de algehele groei van de arbeidskosten matigt’.

De prognoses van de ECB zijn van belang voor toekomstige rentebesluiten. De rente kan worden verlaagd om de economische groei te stimuleren, of de rente kan worden verhoogd om te hoge inflatie te bekampen.

Volgens Lagarde is de beslissing om de depositorente te verlagen donderdag unaniem genomen. Of er nog meer renteverlagingen komen, ligt volgens haar niet op voorhand vast, ‘niet de volgorde en ook niet het volume (…) We blijven data-afhankelijk. Dat is zeker gerechtvaardigd, gezien de onzekerheid die er heerst.’ 

Het blijft nu afwachten of er nog een renteknip volgt later dit jaar. Analisten gaan volgens het financiële persagentschap Bloomberg uit van nog één extra knip, in december.

Volgende week woensdag komt ook de Federal Reserve bijeen. In de VS wordt een eerste renteverlaging in jaren verwacht, mogelijk met 0,50 procentpunt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content