ECB verbindt zich nog niet tot verdere renteverlagingen
Zoals verwacht heeft de Europese Centrale Bank voor het eerst in vijf jaar de beleidsrente verlaagd met 25 basispunten. De kans op een verdere versoepeling van het beleid is heel hoog, maar nog niet in steen gebeiteld. “We verbinden ons niet tot een bepaald rentepad, maar de kans op verdere renteverlagingen is heel hoog”, zegt ECB-voorzitter Christine Lagarde.
Lees verder onder de video
De Europese Centrale Bank (ECB) trapt een nieuwe fase in het geldbeleid af. Na een fase van een agressieve verhoging van de beleidsrente tussen de zomer van 2022 en september 2023, en na een fase van een stabiel rentebeleid sinds september 2023, begint de ECB nu aan een fase van versoepeling. “Op het einde van elke fase is de inflatie gehalveerd, naar 5,6 procent in september 2023, en vervolgens naar 2,6 procent in mei. We hebben voldoende vertrouwen in de verdere inflatievooruitzichten om de beleidsrente te verlagen met 25 basispunten”, zegt Christine Lagarde.
Die eerste renteverlaging in vijf jaar garandeert echter niet dat de ECB de volgende maanden de beleidsrente verder zal verlagen. “De ECB verbindt zich niet tot een bepaald rentepad. We hebben eerst voldoende data nodig die de trend van desinflatie bevestigen. De weg naar prijsstabiliteit blijft hobbelig. Wel is de kans heel groot dat we de beleidsrente verder verlagen. Maar het is heel onzeker in wel tempo dat zal verlopen”, zegt Christine Lagarde.
Inflatie en lonen
De sterke stijging van de lonen in het eurogebied blijven de kiezel in de schoen van de ECB. De lonen stijgen nog met 4 à 5 procent, wat vooral de inflatie in de arbeidsintensieve dienstensector voedt. In mei klokte de diensteninflatie nog af op 4,1 procent. De ECB verhoogde haar inflatievooruitzichten zelfs lichtjes. In 2025 zou de gemiddelde inflatie en de kerninflatie nog 2,2 procent bedragen. Pas in 2026 zal de ECB kunnen zeggen dat prijsstabiliteit hersteld is.
De milde loon-prijsspiraal die zich in het eurogebied nestelde, zou de volgende kwartalen verder moeten verzwakken. “In de tweede helft van dit jaar, en zeker in 2025, zal de loondruk geleidelijk afnemen. En de bedrijven absorberen een deel van de loonstijgingen door toe te geven op hun winstmarges”, zegt Christine Lagarde. Ook het restrictieve geldbeleid van de ECB giet olie op de inflatiegolven. Door de vraag af te remmen, beperkt de ECB de prijszettingsmacht van de bedrijven. “Ook bij een beleidsrente van 3,75 procent is ons beleid nog behoorlijk restrictief. We zullen het beleid restrictief houden zolang dat nodig is”, zegt Christine Lagarde.
De Europese economie verteert dit geldbeleid vrij goed. Na vijf kwartalen van stagnatie verwacht de ECB opnieuw een lichte groei. De dienstensector gaat door op het elan, terwijl de conjunctuur zich in de fel geplaagde industrie stabiliseert. “We verwachten verder economisch herstel dankzij een stijging van de reële lonen, lagere invoerprijzen en een aantrekkende export. Ook het vooruitzicht op een minder restrictief beleid kan de economie een duwtje in de rug geven”, zegt Lagarde.
Bekijk hieronder de toelichting over het rentebesluit van Hans Bevers, hoofdeconoom bij Degroof Petercam, in de studio van Kanaal Z.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier