Duitse economie haalt Japanse in
Eerst de Verenigde Staten, dan China, dan Japan: zo begon de lijst van grootste economieën vroeger. Japan staat nu op de vierde plaats.
Lees verder onder de video
Japan is zijn status als ’s werelds op twee na grootste economie kwijtgeraakt aan Duitsland en is in het laatste kwartaal van vorig jaar in een recessie terechtgekomen. De belangrijkste oorzaak van de economische dip is de zwakke binnenlandse vraag.
De regering in Tokio kondigde donderdag aan dat het nominale bruto binnenlands product van Japan vorig jaar 4,21 biljoen dollar (3,9 biljoen euro) bedroeg. Daarmee zou Japan de op drie na grootste economie ter wereld worden, na Duitsland met 4,46 biljoen dollar. Dat is vooral te danken aan de scherpe daling van de waarde van de yen.
In het kwartaal van oktober tot december kromp de Japanse economie voor het tweede kwartaal op rij met 0,1 procent tegenover het kwartaal voordien. Met twee negatieve kwartalen op rij spreken economen van een technische recessie.
De privéconsumptie, die goed is voor meer dan de helft van de economische kracht van Japan, daalde met 0,2 procent, kondigde de regering aan, wat het derde opeenvolgende kwartaal met een daling betekent. De huishoudens in Japan, dat kampt met een snel vergrijzende bevolking, worstelen met de stijgende kosten van levensonderhoud en de dalende reële lonen.
De belangrijkste reden voor de economische dip van Japan is de zwakke binnenlandse vraag.
Zwakke investeringen in Japan
De bedrijfsinvesteringen waren ook zwak en zakten met 0,1 procent. “Dat Duitsland Japan heeft ingehaald, toont aan dat we absoluut moeten doorgaan met structurele hervormingen en een nieuwe groeifase op gang moeten brengen”, zei minister van Economische Heropleving Yoshitaka Shindo in Tokio. De Verenigde Staten en China staan op de eerste twee plaatsen.
Economen als Yoshiki Shinke van het Dai-ichi Life Research Institute verwachten een verdere daling van de economische productie in het eerste kwartaal van 2024 door de dalende export, meldde de zakenkrant Nikkei. Economische experts verwachten dat de Japanse centrale bank waarschijnlijk in april zal beginnen met de normalisering van het fors versoepelde monetaire beleid dat het al jaren voert en de negatieve rentetarieven zal verhogen.
Economen als Shinke zijn echter sceptisch over de vraag of de economie van het land sterk genoeg is “om de rente daarna verder te verhogen”. Volgens deskundigen zullen bedrijven er in de op één na grootste economie van Azië niet omheen kunnen om hun nog altijd relatief lage productiviteit aanzienlijk op te trekken. Dat zal veel bedrijven hard treffen, omdat tegelijk de looneisen zullen stijgen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier