Drie op vier bedrijfsleiders wil grotere rol EU in innovatiebeleid
Bijna 70 procent van de Europese bedrijfsleiders gelooft dat het innovatiebeleid van de VS beter is dan het Europese. Bovendien vindt van de Belgische bedrijfsleiders slechts 24 procent dat het innovatieklimaat in ons land de jongste jaren is verbeterd.
Bijna 70 procent van de Europese bedrijfsleiders gelooft dat het innovatiebeleid van de VS beter is dan het Europese. Bovendien vindt van de Belgische bedrijfsleiders slechts 24 procent dat het innovatieklimaat in ons land de jongste jaren is verbeterd.
Die conclusies stammen uit Growing Beyond, het onderzoek waarin Ernst & Young net als vorig jaar de perceptie van het innovatiebeleid in de Europese Unie onder de loep neemt. De consultant werkte daarvoor samen met de Brusselse denktank Centre for European Policy Studies. Meer over de studie.
Het is bekend dat de EU haar onderzoeksambities het jongste decennium formuleerde in de Lissabon-agenda en in het plan Horizon 2020. De unie zou de leidende innovatieve economie worden en 3 procent van haar bruto binnenlands product spenderen aan onderzoek en ontwikkeling. Die norm haalt Europa vooralsnog niet.
De eurocrisis en de gevolgen van de economische dip sinds 2008 hebben de innovatie-ambities onder druk gezet. Zo heeft Europa plannen om in de meerjarenbegroting voor onderzoek & ontwikkeling te snoeien. De 680 Europese bedrijfsleiders uit het E&Y-onderzoek vinden dat geen goed idee. Ze geloven zelfs dat de EU te weinig middelen uitgeeft aan innovatie.
In het onderzoek denken drie op de vier bedrijfsleiders dat de Europese Unie te lang heeft ingezet op concurrentiekracht en te weinig op het creëren van incentives tot innovatie. “66 procent vindt dat er in Europa niet genoeg geld werd geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling”, zo stelt Ernst & Young in een persbericht naar aanleiding van het rapport. “Bijkomend probleem is dat de economische crisis belet dat overheden hun taak als fondsenverstrekker terdege kunnen opnemen.”
Concrete aanbevelingen
Vier op de vijf bedrijfsleiders vindt het Europese innovatiebeleid te gefragmenteerd. Een meerderheid (74%) gelooft dan ook dat er nood is aan een gespecialiseerd EU-agentschap voor innovatie. Onder de Belgische bedrijfsleiders is dat percentage zelfs 91%. Meer centralisering in het Europese innovatiebeleid is dan ook een van de vier concrete aanbevelingen die het rapport van E&Y formuleert. De drie andere zijn: meer kennisoverdracht tussen de bedrijfswereld en de universiteiten, steunmaatregelen om de private sector als innovatieversneller uit te bouwen en prioriteit geven aan de uitbouw van een duurzaam infrastructuurnetwerk.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier