3.500 banen bedreigd bij Deutsche Bank: dit zijn de zes grootste controverses uit de geschiedenis van de schandaalbank

Christian Sewing, sinds 2018 CEO van Deutsche | Foto: Getty

Deutsche Bank plant meer besparingen en wil zo’n 3.500 jobs schrappen. Dat liet de grootste Duitse kredietverstrekker weten bij de presentatie van zijn jaarcijfers. Rond de financiële instelling hangt een aura van schandalen en controverse.

Deutsche Bank was in het recente verleden een van de hoofdrolspelers in verschillende netelige dossiers en zelfs wereldwijde crisissen. Te beginnen met de kredietcrisis:

1/ Wankele hypotheekleningen in de VS (2007-2008)

De bank was een sleutelspeler in de kredietcrisis door haar investeringen in onveilige Amerikaanse hypotheken en het omzetten van die hypotheken in financiële producten voor de verkoop. De Duitsers deden ook mee aan riskante investeringen op de huizenmarkt, wat bijdroeg aan de economische zeepbel. Na het uiteenspatten van de bubbel werden hun financiële producten waardeloos. Ironisch genoeg profiteerden ze ook van de marktcrash, aangezien ze er intern op hadden ingezet.

In 2013 betaalde Deutsche Bank 1,9 miljard dollar boete aan de genationaliseerde Amerikaanse hypotheekverstrekkers Freddie Mac en Fannie Mae. In 2017 trof ze een schikking van 7,2 miljard dollar met de Amerikaanse autoriteiten.

2/ Witwassen van Russisch geld (2015)

Toen de Amerikaanse autoriteiten de aandelenhandel van Deutsche Bank onderzochten, kwam aan het licht dat de bank betrokken was bij het witwassen van 10 miljard dollar aan Russisch geld. De methode bestond uit zogenoemde spiegeltransacties, waarbij klanten aandelen kochten in Russische roebel bij de Russische tak van Deutsche Bank, en die aandelen vervolgens weer verkochten in een andere valuta, zoals dollars of euro’s, via de internationale takken van de bank.

Die transacties, die plaatsvonden tussen 2011 en 2015, maakten het mogelijk om geld buiten Rusland te brengen zonder de herkomst duidelijk te maken, wat in strijd was met de anti-witwasregelgeving. Hiervoor kreeg Deutsche Bank een boete van 600 miljoen dollar opgelegd, waarna ze haar investeringsbankactiviteiten in Rusland heeft beëindigd.

3/ Manipulatie van rentevoeten (2013)

Verschillende medewerkers van Deutsche Bank hebben Euribor- en Libor-rentetarieven gemanipuleerd, wat leidde tot een boete van 725 miljoen euro van de Europese Commissie. Later moesten ze nog eens 2,5 miljard dollar betalen aan de Britse en Amerikaanse autoriteiten. Euribor en Libor zijn belangrijke rentetarieven voor interbancaire leningen en voor financiële transacties wereldwijd.

De medewerkers hadden opzettelijk valse rentetarieven ingediend. Die moesten de kosten reflecteren waartegen banken elkaar geld lenen, maar in plaats daarvan rapporteerden ze tarieven die gunstig waren voor hun eigen handelsposities.

4/ Schending van het Amerikaans-Iraans handelsembargo (2013)

In hetzelfde jaar als de boetes voor het Libor-schandaal trof Deutsche Bank een aanzienlijke schikking met de Verenigde Staten voor het schenden van de Amerikaanse sancties tegen verschillende landen, waaronder Iran, Syrië, Libië en Soedan. De bank werd beschuldigd van het uitvoeren van clearingtransacties voor klanten met het gebruik van “niet-transparante methoden en praktijken” om haar acties te verhullen.

Die transacties, die tussen 1999 en 2006 plaatsvonden, waren in strijd met Amerikaanse wetten die zakelijke transacties verbieden met landen die verdacht worden van het financieren van terrorisme. Medewerkers van Deutsche Bank hadden strategieën bedacht om de sancties te omzeilen en transacties uit te voeren ter waarde van ongeveer 10,9 miljard dollar. Die strategieën behelsden het verwijderen of verbergen van informatie in transactiedocumenten, die de betrokkenheid van – bijvoorbeeld – Iraanse partijen zou kunnen onthullen.

De bank stemde ermee in om 258 miljoen dollar te betalen als onderdeel van de schikkingen.

5/ Zakenrelatie met zedendelinquent Jeffrey Epstein (2013)

Deutsche Bank kreeg een boete van 150 miljard dollar opgelegd, nadat was gebleken dat het Jeffrey Epstein, ondanks zijn criminele verleden, als klant had geaccepteerd en verdachte transacties, waaronder seksueel misbruik van minderjarigen, niet had gemeld.

Vorig jaar nog stemde de Duitse bank in met een schikkingsbedrag van 75 miljoen dollar, in een rechtszaak die was aangespannen door een van de slachtoffers van de zedendelinquent. Het geld is voor meerdere slachtoffers bestemd.

6/ Rol in het witwasschandaal Danske Bank (2007-2015)

De Duitse kredietverstrekker was betrokken bij een van de grootste witwasschandalen ter wereld als correspondentbank van Danske Bank. Tussen 2007 en 2015 vonden er verdachte transacties plaats via de Deense bank, met een totale waarde van ongeveer 200 miljoen euro. Die transacties waren afkomstig van het Estse filiaal van Danske, dat diensten verleende aan internationale klanten, veelal uit Rusland en andere voormalige Sovjetstaten. Het financiële bedrijf werd door de waakhond in New York beschuldigd van “onvoldoende toezicht op zijn clientèle”.

Sindsdien heeft Deutsche Bank ongeveer 1 miljard dollar geïnvesteerd om haar interne auditprocedures te verbeteren en meer dan 1.500 medewerkers aangeworven voor de afdeling Toezicht, schrijft de nieuwssite Deutsche Welle.

Deze schandalen hebben niet alleen de reputatie van de bank geschaad, maar ook geleid tot een aanzienlijke daling van de beurskoers en marktwaarde van Deutsche Bank.

Beurskoers van Deutsche in euro, het voorbije decennium

Voor de goede orde: Onder de streep kwam de winst van Deutsche Bank vorig jaar uit op 4,2 miljard euro, een daling met 16 procent in vergelijking met een jaar eerder, toen er een eenmalige belastingkorting was, schrijft Belga. Voor belastingen boekte de bank met 5,7 miljard euro nochtans haar grootste winst in zestien jaar. De instelling wist vorig jaar ook sterker te groeien dan verwacht. De totale inkomsten stegen met 6 procent tot zowat 28,9 miljard euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content