Denemarken heft belasting op scheten
Denemarken is een van de grootste exporteurs van varkensvlees. Maar hun methaanuitstoot is schadelijk voor het klimaat. De Scandinaviërs willen daarom als eerste land ter wereld een belasting heffen op winderigheid.
Denemarken is het eerste land ter wereld dat een belasting gaat heffen op runderen en varkens die scheten laten en boeren. De regering in Kopenhagen kondigde aan dat er in het parlement een akkoord is bereikt. De staat is van plan de getroffen boeren financieel te steunen.
CO2-belasting
Volgens het akkoord wordt de methaanuitstoot van dieren vanaf 2030 belast met 300 kroon (40,20 euro) per ton CO2-equivalent. Dat bedrag zal tegen 2035 stijgen tot 750 kroon (ongeveer 100 euro). Tegelijkertijd is er een aanzienlijke belastingverlaging voor boeren gepland. Daardoor zullen de werkelijke kosten voor hen dalen tot 300 kroon per ton CO2-equivalent vanaf 2035.
De belasting maakt deel uit van een akkoord voor een duurzamere landbouw dat eind juni werd gesloten door vertegenwoordigers van de overheid, veehouderorganisaties, industrie en vakbonden. De belasting op methaanuitstoot van vee moest nog worden goedgekeurd door het parlement.
Volgens een internationale studie onder leiding van het Rowett Institute van de Universiteit van Aberdeen in Schotland in 2019 stoot één enkele koe 70 tot 120 kilogram methaan per jaar uit. Dat broeikasgas is vele malen schadelijker voor het klimaat dan CO2 en is het op één na meest voorkomende in de atmosfeer.
Klimaatneutraal in 2045
“We zullen het eerste land ter wereld zijn dat een CO2-belasting voor de landbouw invoert”, zei Lars Aagaard, de Deense minister van Klimaat. De belasting is bedoeld om bij te dragen aan de klimaatneutraliteit van het land in 2045.
De uitstoot van stikstof moet jaarlijks met bijna 14.000 ton worden verminderd om de Deense kusten te beschermen.
Volgens de overeenkomst voor de landbouw moet ook de uitstoot van stikstof jaarlijks met bijna 14.000 ton worden verminderd om de Deense kusten te beschermen. De zuurstofafname in de wateren is alarmerend, legde de regering uit. Daarnaast moet er 250.000 hectare nieuw bos worden aangeplant en nog meer landbouwgrond worden gerenaturaliseerd. Het plan voorziet in 43 miljard kroon aan financiering.
De plannen worden vooral door de rechts-populistische partijen bekritiseerd. De overeenkomst is “schadelijk” voor de Deense economie, verklaarde bijvoorbeeld de Deense Volkspartij (DF). In Denemarken wordt meer dan 60 procent van het land gebruikt voor landbouw, meestal intensief. Denemarken is een van de grootste exporteurs van varkensvlees ter wereld. Volgens de Deense Raad voor Landbouw en Voedsel is varkensvlees goed voor bijna de helft van de landbouwexport.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier