De Indiërs zijn in opmars
Het aantal rijken en extreem rijken groeit nergens ter wereld zo hard als in India.
In 2021 werd India de vijfde economie ter wereld, en tegen 2050 zal de top zes van de grootste economieën er vermoedelijk zo uitzien: de Verenigde Staten, China, India, Japan, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Logisch, gezien het inwonertal en het historische beschavingsniveau van die landen. Dat relatieve kleintjes als het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië de afgelopen tweehonderd jaar zo groot werden, is te danken aan een historische uitzondering: de industriële revolutie maakte een tijdelijk hoge positie mogelijk voor die vroeg-geïndustrialiseerde Europese landen.
Dat velen in het Westen zich daarbij zorgen maken om de groeiende invloed van China, is begrijpelijk. Dat land gebruikt zijn economische macht om landen die dwarsliggen zijn wil op te dringen. Maar India wordt een beetje over het hoofd gezien. Van die gesloten reus heerst nog hetzelfde beeld als pakweg twintig jaar geleden: een chaotisch, verarmd land. Dat economisch wel machtig is, maar dat ben je vanzelf als je bevolking 1,4 miljard zielen telt, toch?
Dat beeld mag weleens worden bijgesteld. Wie had gedacht dat het aantal rijken en extreem rijken nergens ter wereld zo hard groeit als in India? Het aantal Indiërs dat minimaal 30 miljoen dollar bezit, steeg vorig jaar tot ruim dertienduizend. Volgens het Brits-Chinese onderzoeksbureau Hurun Research Institute wonen er sinds dit jaar meer miljardairs in Mumbai dan in Peking. Alleen in New York en Londen wonen er nog meer. Er kwamen in India vorig jaar 84 miljardairs bij, veel meer dan in China, Amerika of waar dan ook.
Exorbitante vertoning
Soms krijgt de rest van de wereld ineens iets te zien van de weelde waarin de Indiase superrijken leven. Zoals afgelopen juli, toen vooral Amerikaanse en Britse beroemdheden met privéjets werden ingevlogen voor de bruiloft van Anant Ambani, de jongste zoon van India’s rijkste man, Mukesh Ambani, met een geschat vermogen van dik 100 miljard dollar.
Zo waren daar de Britse oud-premiers Boris Johnson en Tony Blair, Hillary Clinton, de Amerikaanse techcelebrity’s Bill Gates en Mark Zuckerberg. Net als premier Narendra Modi, Kim Kardashian, Ivanka Trump en een waaier aan film- en cricketsterren. Justin Bieber trad op tijdens een lunch voor vijfduizend gasten. Volgens Indiase media gaven de Ambani’s 600 miljoen dollar uit aan de feestelijkheden.
Rond 2047 zal de Indiase middenklasse bestaan uit 1 miljard mensen.
Zowel in India als erbuiten wordt hoofdschuddend gekeken naar zulke exorbitante vertoningen. De gemiddelde Indiër verdient omgerekend amper 2.500 euro per jaar. Heel weinig inderdaad. In absolute aantallen wonen er nergens zoveel armen als in India. Maar dan wordt over het hoofd gezien dat inmiddels bijna een derde van de 1,4 miljard Indiërs tot de middenklasse behoort.
Rond 2047, als India honderd jaar onafhankelijk is van de Britten, zal de Indiase middenklasse naar schatting bestaan uit 1 miljard mensen. Er komt ontegenzeggelijk een moment waarop miljoenen Indiërs, met een portemonnee vol roepia’s, nieuwsgierig raken naar wat er allemaal te zien is buiten het eigen subcontinent. “De vooruitgang van India is het lot van een zesde van de mensheid”, zei premier Modi in 2014.
In de jaren tachtig en negentig werd in Europa nog wat lacherig gedaan over de touringcars met Japanners, hun Nikon-camera’s in de aanslag. Inmiddels staan zij in de schaduw van de hordes Chinese toeristen, vliegtuigladingen vol. Maar straks komen de Indiërs, en dan gaat het om nog grotere aantallen. Wie zich ergert aan de massa’s Chinezen op het Forum Romanum, voor de Akropolis of de Brugse reien: bedenk dat het nog drukker wordt als de Indiërs erop uittrekken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier