CREG overweegt extra criteria voor energieleveranciers
De nieuwe directie van de federale energieregulator CREG zit één jaar in het zadel. Marie-Pierre Fauconnier maakt de balans op, en wil meewerken aan oplossingen voor het dreigende energietekort.
Ook bij de CREG staat de energiebevoorrading bovenaan het prioriteitenlijstje. “Als je de balans opmaakt van vijftien jaar liberalisering van de energiesector, dan is er in heel Europa vooral aandacht gegaan naar het prijselement, en de factor milieu”, zegt Marie-Pierre Fauconnier, voorzitter van het directiecomité van de federale energieregulator. “De consument en de energiebevoorrading zijn we uit het oog verloren. Terwijl het voor ons duidelijk is: de markt moet werken in het belang van de consument.”
“Energieverkopers hebben de plicht hun klanten te voorzien van energie. De licentievoorwaarden stellen dat het volstaat om lid te zijn van de energiebeurs Belpex. Nu blijkt dat dit mogelijk niet voldoende is. Dus moeten we andere criteria overwegen.”
De hoofdtaak van Elia is een black-out te vermijden. Dat de beheerder van het hoogspanningsnetwerk zwaait met megaboetes voor de energiebedrijven, lijkt een poging om de zwartepiet door te schuiven.
Marie-Pierre Fauconnier: “Het zijn geen boetes, maar evenwichtstarieven die energieproducenten en -afnemers moeten betalen indien ze hun beloftes niet nakomen. De hoogte daarvan (4500 euro per Mwh, nvdr) hebben wij, op voorstel van Elia, goedgekeurd. Maar we bekijken ook aandachtig wat Elia doet. Zij zeggen dat er 3500 Megawatt importcapaciteit is, maar is dat echt het maximum? Welke marges hanteert Elia, en waarom? We hebben hen daarover vragen gesteld, en we zijn voorlopig niet tevreden over hun antwoorden.
“Al vind ik dat het geen zin heeft naar schuldigen te zoeken: we moeten zoeken naar oplossingen. Er is niet één acteur die de oplossing heeft, en alleen zijn we niets. We hebben niet veel tijd, en al helemaal niet de luxe om ruzie te maken. Ik kies dus geen partij, ik wil vooruit.”
Moeten we de oplossing zoeken in meer Europese samenwerking?
Marie-Pierre Fauconnier: “De Europese energiepolitiek is in volle beweging, maar de prioriteit zou nu de bevoorradingszekerheid moeten zijn. Alleen gaat dat ver boven het energiebeleid. Je spreekt dan automatisch ook over de industriële politiek, de concurrentiepositie. De crisis in Oekraïne toont de grenzen van de Europese energiepolitiek: de landen die van Russisch gas afhankelijk zijn, willen niet optreden; de andere wel.”
“Nu zitten we tussen wal en schip. Voor mij ligt de oplossing in meer Europa. Doen we dat niet, dan moeten we stoppen, en terugkeren naar de gereguleerde markt. Ik heb er geen problemen mee om ACER, de Europese vereniging van regulatoren, de structuur van een regulator te geven, met de hulp van de nationale regulatoren. Dat is een kwestie van consequent te zijn. Willen alle landen dat? Dat is een andere vraag.”
U kondigde in uw eerste interviews aan dat u meer aandacht wil voor de kmo’s. Is dat al gelukt?
Marie-Pierre Fauconnier: “Dat is zeer complex, en wellicht daarom heeft niemand zich sinds de liberalisering bekommerd om die doelgroep. Nochtans is die goed voor ongeveer de helft van de energieconsumptie. Alleen spreek je over erg uiteenlopende verbruiksprofielen: bakkers met ovens, advocaten met enkel wat bedienden en computers,… We hebben gesproken met werkgeversorganisaties als Unizo, Voka en UCM om de problemen te detecteren. We willen de kmo’s helpen hun factuur beter te begrijpen, specifieke gebruikersprofielen definiëren en communicatiemiddelen voor de bedrijven ontwikkelen: workshops, folders,…”
De liberalisering is bijna vijftien jaar oud. Sommigen krijgen heimwee naar de gereguleerde markt.
Marie-Pierre Fauconnier: “Energie wordt graag vergeleken met de telecomsector, maar die is pas vrijgemaakt na een technologische revolutie: de gsm. Bij ons moet dat nog komen. Om van nationale geïntegreerde bedrijven te gaan naar een volledig functionerende markt, is tijd nodig. Maar we doen het in België niet zo slecht: bijna nergens anders in Europa veranderen de consumenten zoveel van leverancier, de prijzen zijn vergelijkbaar, er zijn een aantal zeer actieve leveranciers en we hebben een toe te juichen systeem van bescherming van de sociaal zwakkeren.”
“Al moet er uiteraard nog veel verbeteren. De meeste consumenten begrijpen de energiemarkt niet, terwijl ze wel keuzes moeten maken. De consument werd, samen met de bevoorrading, het meest vergeten bij de liberalisering.”
Lees het volledige interview deze week in het magazine Trends
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier