China wordt hightechcentrum: bijna helft van internationale patentaanvragen komt van daar

China wordt een hightechcentrum. © Getty Images

China heeft zich in zeer korte tijd ontwikkeld tot een hightechcentrum, waar bijna de helft van de internationale patentaanvragen vandaan komt. Europa en de Verenigde Staten verliezen terrein.

China overschaduwt steeds meer alle andere landen voor nieuwe patenten. Sinds 2022 komt bijna de helft van de internationale patentaanvragen uit de Volksrepubliek, meldt de Duitse vereniging van onderzoeksgebaseerde farma­ceutische bedrijven VFA. Volgens de auteurs Claus Michelsen en Simon Junker is China snel opgeklommen tot een hightechlocatie en is de ontwikkeling “ongekend in de recente economische geschiedenis”. De economen analyseerden gegevens van de World Intellectual Property Organisation (WIPO).

Dure innovaties

China heeft ook de laagste uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling per patentaanvraag – samen met de oude leiders Japan en Zuid-Korea. In de Europese Unie en de Verenigde Staten worden beschermde innovaties gemiddeld steeds duurder. De auteurs zien dat als een indicatie dat “onderzoeks­intensieve octrooien aan belang winnen”: westerse economieën specialiseren zich steeds meer in hoogwaardige en 
dure innovaties.

Sinds de millenniumwisseling heeft China een wetenschaps- en innovatiesysteem opgebouwd, dat ook tot uiting komt in de aanzienlijke toename van het aantal studenten, schrijven de auteurs. De Volksrepubliek heeft ook buitenlandse bedrijven als partners gevonden om innovaties te ontwikkelen. Bovendien heeft Peking alleen al van 2018 tot 2020 het equivalent van 1,6 biljoen euro beschikbaar gesteld voor het industriebeleidsprogramma Made in China 2025.

Computertechnologie

In farmaceutica en biotechno­logie is China sinds de millenniumwisseling snel gegroeid. Het staat nu op 
gelijke hoogte met de VS in octrooiaanvragen. Europa daarentegen is “sinds het midden van de jaren 2000 zichtbaar achterop geraakt”, aldus de VFA.

Sinds 2022 komt bijna de helft van de internationale patentaanvragen uit China.

Hoewel Duitsland een levendig universitair farmaceutisch onderzoek heeft, leidt dat tot minder patenten dan in andere landen. De vereniging klaagt dat “de link tussen publiek gefinancierd onderzoek en commer­cieel onderzoek in bedrijven te zwak is” en dat er een gebrek is aan stimulansen om bedrijven op te richten. De grote Duitse farmaceutische bedrijven Bayer en Merck, bijvoorbeeld, hebben te lijden onder het feit dat de patentbescherming voor belang­rijke eigen ontwikkelingen geleidelijk afloopt, en te weinig innovaties leiden tot commer­cieel succes.

De economische regio’s hebben verschillende prioriteiten. In Duitsland, bijvoorbeeld, kwam tussen 2018 en 2022 gemiddeld bijna een tiende van de octrooi­aanvragen uit de auto- en transportsector. In China en de VS kwamen de meeste octrooien uit de computertechnologie. In Japan en Zuid-Korea waren innovaties in elektronica en energieopwekking de belang­rijkste toepassingsgebieden.

Als het totale aantal interna­tionale octrooiaanvragen wordt afgezet tegen de bevolkingsgrootte, ontstaat een ander beeld: Zuid-Korea was de meest innovatieve economie in 2022 met 4.937 octrooien per miljoen inwoners, vergeleken met 1.827 in Duitsland. China blijft achter met 1.170, maar heeft ook een inhaalslag gemaakt. “De concurrentie tussen de grote economische gebieden zal de komende jaren waarschijnlijk verder toenemen”, voorspellen de auteurs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content