Cashgebruik in België blijft dalen, maar betaalapps breken niet door

Foto: Unsplash

Het gebruik van contant geld als betaalmiddel blijft in België dalen. Betalingen via mobiele applicaties dringen echter nog niet door in ons land. Dat blijkt donderdag uit een nieuw rapport van de Europese Centrale Bank (ECB).

De ECB peilde samen met de nationale centrale banken in de twintig eurolanden naar het betaalgedrag. Uit de studie blijkt dat cash in 2024 nog steeds het meest gebruikte betaalmiddel was in de hele eurozone, met 52 procent van alle betalingen in verkooppunten. Het aandeel blijft wel krimpen: in het vorige rapport in 2022 was nog sprake van 59 procent en in 2019 – voor de coronapandemie – zelfs nog 72 procent.

Lees verder onder video met Kanaal Z-reportage

In België zakte het aantal cashbetalingen dit jaar tot 39 procent, van 45 procent in 2022. Daarmee staat ons land op hetzelfde niveau als Estland en alleen in Luxemburg, Nederland en Finland hebben elektronische betalingen nog meer ingang gevonden.

Opvallend daarbij is wel dat mobiele betaalapplicaties in België nog geen echte doorbraak hebben gekend. Terwijl 53 procent van alle betalingen in verkooppunten met betaalkaarten gebeuren, gaat het om maar 3 procent met apps. Daarmee bengelt België onderaan de lijst, samen met Slovenië en Hongarije. Gemiddeld gebeuren in de eurozone al 6 procent van de betalingen met een app, uitschieter is Nederland met 19 procent.

Meeste klachten over toegang tot geldautomaten

Zowel voor kaart- als appbetalingen geldt voor heel de eurozone: hoe jonger het doelpubliek, hoe meer ze worden gebruikt. Het omgekeerde geldt voor contant geld: zo betalen 65-plussers nog in 57 procent van de gevallen met cash, tegenover 45 procent bij 18- tot 24-jarigen.

Voor onderlinge betalingen wordt wel al in minder dan de helft van de gevallen nog cash gebruikt in de eurozone: het gemiddelde ligt op 41 procent. Ook daarbij ligt het aandeel in België nog fors lager op amper 25 procent.

De aanvaarding van cash blijft in België overigens nagenoeg stabiel op zowat negen van de tien verkooppunten. In de hele eurozone gaat het om 95 procent, evenveel als in 2022. 

Binnen de eurozone blijven de Belgen het meeste klagen over de toegang tot geldautomaten, al zakte het aandeel dat het vrij tot zeer moeilijk vindt om aan cash te raken van 27 tot 23 procent. Het Europese gemiddelde stijgt dan weer van 10 naar 13 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content