Britten liggen dwars bij Europees akkoord over bankiersbonussen
Het Europese politieke akkoord over de begrenzing van de bonussen in de financiële sector raakt niet rond. De Britten liggen dwars.
Het Europese politieke akkoord over de begrenzing van de bonussen in de financiële sector raakt niet rond. De Britten liggen dwars.
Hoewel een ruime meerderheid van de 27 EU-lidstaten bereid is het compromis goed te keuren dat vorige week met het Europees Parlement bereikt werd, houdt het Verenigd Koninkrijk vast aan enkele fundamentele bezwaren.
Volgens de Britse minister van Financiën George Osborne zal het aan banden leggen van de bonussen een ‘pervers effect’ hebben. “Het zal de lonen de hoogte injagen en het moeilijker maken de bonussen terug te vorderen wanneer er iets fout loopt”, aldus Osborne in een toelichting.
Voorts vreest de machtige financiële Britse sector – de London City – dat de nieuwe regelgeving rond de bonussen een uittocht van grootbanken en hun personeel naar rivaliserende financiële centra tot gevolg zal hebben.
Hoewel er binnen de EU rekening wordt gehouden met de Britse bezwaren, heeft Londen geen vetorecht. De goedkeuring van een meerderheid van lidstaten volstaat om de bankiersbonussen aan nieuwe regels te onderwerpen.
De ministers van Financiën van de EU hebben dan wel beslist het akkoord uit te stellen – vooral uit beleefdheid voor Osborne – , entousiasme om aan de deal te sleutelen is er niet.
‘De voorgestelde nieuwe regelgeving geniet veel steun”, zei de Oostenrijkse minister van Financiën Maria Fekter. “Voor zover ik weet, zijn enkel de Britten tegen”, verduidelijkte ze dinsdag.
Michel Barnier, Europees commissaris voor financiële regelgeving, wees op het maatschappelijk belang van het besluit om de bonussen van de bankiers aan banden te leggen: “Sommige bankiers nemen steeds grotere risico’s, omdat ze worden betaald uit een onbeperkte ‘bonus pool'”, waarmee Barnier verwees naar de wereldwijde financiële crisis die in 2008 losbarstte. “Toen uit die risico’s een crisis ontstond, was het de belastingbetaler die het gelag moest betalen. Genoeg is genoeg“, benadrukte Barnier.
De nieuwe regels zouden niet van toepassing zijn op de meerderheid van het bankpersoneel, dat gemiddeld op bonussen van maximaal 30 procent van het loon mag rekenen. Europa viseert in de eerste plaats de verloning van het senior management en de traders, van wie de bonussen een veelvoud vormen van hun basisloon.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier