‘BRITS PRAGMATISME KRIJGT NA BREXIT OVERHAND’

Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Jean-Pierre Blumberg voelt als medebestuurder van het van oorsprong Londense advocatenkantoor Linklaters als weinig andere Vlamingen de gevolgen van de brexit. Hij blijft er kalm bij.

Is de brexit desastreus voor de Britse economie?

JEAN-PIERRE BLUMERG. “Uiteraard is het een spijtige zaak. Vergeet echter niet dat, om Napoleon te citeren, het Verenigd Koninkrijk een natie van winkelhouders is. De Britten zullen de brexit pragmatisch aanpakken. In tegenstelling tot de Fransen verkondigen ze geen grote revolutionaire ideeën, maar overheerst het gezond verstand. Kijk bijvoorbeeld hoe ze als eurocritici toch op de meest correcte wijze de Europese richtlijnen omzetten in Britse wetten. Op de een of andere manier zal naar Noors model vrij verkeer van kapitaal, goederen en personen met de Europese Unie gevrijwaard worden, hoe spijtig sommige leave-stemmers dat ook zullen vinden. De vraag is of de rest van de Europese Unie daarin wil meestappen.”

Hoe moet het verder met de Europese Unie?

BLUMBERG. “Delicate politieke evenwichten raken uit balans. De Europese structuur is opgestart om te voorkomen dat Duitsland opnieuw zou uitgroeien tot een economische grootmacht die zijn militaire ambitie niet kan intomen. Maar plots kan dat gewoon weer, binnen de Unie. De relaties met Rusland zullen worden aangepast aan de Duitse ambities. Het land zal zwaarder wegen, ook in de Europese Centrale Bank, waar Groot-Brittannië weliswaar nooit aanwezig was. Een antwoord op de brexit kan meer federalisme zijn, om de nationale belangen weer in evenwicht te brengen. Dit is het moment om Europa verder uit te bouwen als een politieke en economische macht die kan wegen in een geopolitieke context. Ik vrees echter dat veel traditionele partijen te weinig geloofwaardig zijn om zo’n federale agenda door te drukken. In landen als Frankrijk, Nederland en Nederland zal de electorale weerstand te groot zijn.”

Wat betekent de brexit voor uw advocatenkantoor?

BLUMBERG. “Uiteraard hadden we al een jaar een scenario voor een brexit klaarliggen. Vooral de financiële instellingen willen weten hoe ze moeten reageren op de overgang van Europese bancaire regels naar de nieuwe Britse regelgeving. Eventueel zullen banken hun aanwezigheid op het vasteland versterken. Wel denk ik dat de Britten slim zullen reageren door de nieuwe regelgeving te schrijven op maat van de banken in Londen, zonder uiteraard het risico op catastrofes te verhogen. De kans is reëel dat de City op termijn versterkt uit de brexit komt. Ook bij de invoering van de euro werd her en der gevreesd voor de aantasting van het bancaire hart van de City, maar het bleef het internationale centrum voor euro-emissies. In een eerste reactie kreeg het pond uiteraard klappen, door de overreactie van de traders die enkel op korte termijn denken. Het gevolg is dat de overname- en fusieplannen van bedrijven een tijd in de koelkast zullen blijven bij gebrek aan een stabiele waardering.”

In Tweespraak laten we iemand aan het woord die in de actualiteit staat.

HANS BROCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content