Bpost sluit strategische distributiedeal met Vlaamse krantenuitgevers
Bpost heeft een belangrijke deal gesloten met de Vlaamse krantenuitgevers over de distributie van kranten vanaf 30 juni. “Dit akkoord stelt ons in staat de werkzekerheid van onze vaste medewerkers in Vlaanderen te waarborgen”, verklaart het bedrijf in een persbericht.
Deze overeenkomst betreft de geleidelijke overdracht van krantendistributie naar de dochteronderneming AMP, een strategie die volgt op het besluit van de federale regering om de persconcessies af te schaffen en de sectorsteun te vervangen door een uitdovend belastingkrediet. Hierdoor zijn mediabedrijven gedwongen naar alternatieve distributiemethoden te zoeken. Vorige week werd al duidelijk dat de gesprekken tussen bpost en de Vlaamse uitgevers in een vergevorderd stadium waren.
Het definitieve akkoord, aangekondigd door bpost op vrijdagochtend, verzekert dat bpost tot eind 2026 een aanzienlijk deel van de krantenverdeling in Vlaanderen blijft verzorgen, naast concurrent PPP. AMP zal de verdeling langzaam overnemen om kosten te besparen door het gebruik van onderaannemers, een eis van de uitgevers vanwege het aflopende belastingkrediet in 2026, wat leidt tot verminderde overheidssteun voor de sector.
Oplossing voor Vlaamse postbodes?
Onlangs escaleerden de spanningen in het zuiden van het land, waar stakingen door de vakbonden CSC en CGSP ook in Vlaanderen voor problemen zorgden. Dit conflict bereikte donderdagavond een hoogtepunt toen een akkoord werd bereikt dat verdere stakingen afwendde. bpost moest wel toegevingen doen en zag af van de geplande overdracht van krantenverdeling naar AMP in Franstalig België, wat voorlopig voor rust zorgt, maar de uitgevers voor financiële uitdagingen stelt.
Het overleg met Franstalige uitgevers is nog aan de gang, met een verwachte overeenkomst niet eerder dan volgende week. Voor de tijdschriftenmarkt lijkt bpost een sterke positie te behouden. De overgang van de distributie naar AMP roept echter vragen op over de toekomst van de Vlaamse postbodes die momenteel kranten bezorgen, aangezien zij niet automatisch overgaan naar het dochterbedrijf. In totaal zijn ongeveer 4.000 werknemers bij bpost betrokken bij de distributie van media.
Minister De Sutter: ‘Tevreden dat loontrekkenden kranten blijven bussen’
Minister van Post Petra De Sutter (Groen) is ‘tevreden dat loontrekkenden kranten en tijdschriften blijven bussen’. Dat zegt ze in een reactie op de overeenkomst van bpost met de Vlaamse uitgevers.
De Sutter had vorige maand in de Kamer al laten verstaan dat ze geen sociale dumping wil in de krantenbedeling. Ze is daarom voorstander van een uitbreiding van de pakjeswet naar de krantenbedeling. Met die wet werden minimumeisen ingevoerd voor pakjesdiensten, waardoor zij kunnen rekenen op een minimumloon en recht op rust.
Dat er nu duidelijkheid is in Vlaanderen, stemt de minister tot tevredenheid. “Hiermee is de onzekerheid bij een deel van het postpersoneel en de klant alleszins weg”, zegt ze. “Die helderheid moet er ook zo snel mogelijk komen in Wallonië en Brussel. Daarvoor moet natuurlijk iedereen zich kunnen vinden in de inhoud van het akkoord. Ik hoop ook daar op witte rook binnenkort.”
DPG Media houdt rekening met stijgende kosten
DPG Media, uitgever van onder meer Het Laatste Nieuws en De Morgen, laat vrijdag weten dat het onder het nieuwe akkoord met bpost wordt geconfronteerd met stijgende kosten. Het bedrijf kondigt maatregelen aan om dat op te vangen.
De stijgende kosten “zullen we niet met één oplossing kunnen opvangen”, zegt DPG Media. “We gaan de komende weken op zoek naar de meest effectieve maatregelen waarbij we zowel onze kosten als de prijzen van onze producten onder de loep nemen.”
De regering besliste om niet langer met een concessie te werken voor de krantenbedeling, waardoor de uitgevers commerciële afspraken moeten maken met postbedrijven. De uitgevers krijgen wel nog tijdelijk overheidssteun in de vorm van een belastingkorting.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier