Boerenprotest zwelt aan in Antwerps havengebied

Boerenprotest nabij de Haven van Antwerpen | Foto: Dirk Waem (Belga)

Enkele honderden tractoren bevinden zich dinsdagochtend in en rond het Antwerpse havengebied. De acties van de delegatie landbouwers laten het verkeer rond de Antwerpse haven dichtslibben.

Op de snelwegen zelf zijn minder problemen dan eerder. Vooral aan de afritten houden de boeren het verkeer tegen, meldt het Vlaams Verkeerscentrum in een update omstreeks 09.30 uur.

Aanvankelijk was er hinder ter hoogte van Vrasene, maar die problemen zijn intussen van de baan. Het verkeer aan de Beverentunnel (R2) bij Waaslandhaven-Zuid, het verlengde van de Hazopweg, en bij Waaslandhaven-Noord, voorbij Kallo, staat wel nog steeds geblokkeerd. In Ekeren is de snelweg vrijgemaakt, maar onderliggend zijn er op de A12 nog problemen vanaf de Noorderlaan in Stabroek en Zandvliet. Volgens het Verkeerscentrum worden bussen en wagens traag doorgelaten. Vrachtwagens zouden wel worden tegengehouden.

Essentiële sector

Dat de protesten op til waren, werd door een vertegenwoordiger van de jonge boeren, Stijn Zelderloo, gemeld. De groep jonge landbouwers wil zich, net zoals de haven, laten erkennen als essentiële sector. “Tot op heden worden wij onvoldoende erkend als essentiële sector”, zegt Zelderloo. “Met deze actie willen we onze volharding tonen en druk uitoefenen op de politieke onderhandelingen.”

De boeren zeiden in en rond de haven vandaag filterblokkades te zullen opzetten. Pechstroken zouden ten allen tijde vrij worden gehouden. “We gaan ook de gewone mensen niet gijzelen”, stelt Zelderloo nog. “We dachten eerst dat er zich 350 tractoren zouden aansluiten, maar het aantal loopt nu op tot bijna 500.”

‘Totaal onaanvaardbaar’

Volgens provinciegouverneur Cathy Berx (CD&V) is de veiligheid prioritair. “Ploegen en producten moeten worden doorgelaten”, aldus Berx. Maandag had het Antwerpse stadsbestuur nog opgeroepen om boeren te identificeren die dinsdag de weg blokkeren. Havenschepen Annick De Ridder noemde het versperren van toevalswegen “totaal onaanvaardbaar”.

De Port of Antwerp-Bruges ziet dat de boeren zich verplaatsen doorheen de haven. “Ze rijden rond en staan niet altijd op vaste punten”, klinkt het. “Op dit ogenblik is er hinder voor het verkeer aan de Noordlandbrug en de Tijsmanstunnel. Daarnaast zijn er problemen aan de Luithagen, de Oosterweelsteenweg en de Luchtbal.”

Het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust laat weten dat het scheepvaart dinsdag enige hinder zal ondervinden. Wellicht kunnen niet alle schepen die dat wensen de Schelde opvaren. Het havenbedrijf zelf merkt voorlopig geen hinder voor de scheepvaart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content