Bitcoin klimt voor het eerst naar 100.000 dollar
De bitcoin heeft donderdag voor het eerst in de geschiedenis boven 100.000 dollar genoteerd. Daarmee heeft de digitale munt een totale waarde van 2.000 miljard dollar bereikt. Sinds begin dit jaar is de waarde van bitcoin met 126 procent gestegen, nadat die op 1 januari nog rond 44.000 dollar lag.
De koers van ‘s werelds grootste cryptomunt veerde op tijdens de Aziatische handelsdag. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse president elect Donald Trump had verklaard dat hij een pleitbezorger van cryptomunten, de Republikeinse advocaat Paul Atkins, zou benoemen aan het hoofd van de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Dat kan leiden tot minder strenge regels voor de sector. Andere benoemingen, zoals die van Scott Bessent bij Financiën en Howard Lutnik bij Handel, wijzen eveneens op een meer open houding tegenover digitale valuta.
Nationale bitcoinreserve
Uitspraken van invloedrijke figuren op het wereldtoneel hebben de aandacht voor bitcoin vergroot. De Russische president Vladimir Poetin stelde dat de munt niet verboden kan worden en ziet mogelijkheden voor Rusland, dat door sancties voor zijn agressie in Oekraïne steeds meer wordt uitgesloten van internationale markten. Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, vergeleek bitcoin met digitaal goud. Hierdoor groeit de perceptie van bitcoin als alternatief voor traditionele waardeopslag. Powell benadrukte echter dat de sterke koersschommelingen het gebruik als betaalmiddel bemoeilijken.
De koersstijging wordt ook gevoed door grote investeringen in bitcoin via nieuwe Amerikaanse beleggingsfondsen, goed voor 31 miljard dollar aan instroom dit jaar. “Mensen kiezen vaak het pad van de minste weerstand, of: de meest eenvoudige en vertrouwde manier om in bitcoin te investeren”, zegt Josiah Hernandez, de oprichter en CEO van Satoshi Capital Advisors, aan de Wall Street Journal. “Dat betekent het gebruik van traditionele investeringsvehikels zoals ETF’s. Uiteindelijk heeft dat geen significant negatief effect op de kern van de investeringsthese van bitcoin… dat bitcoin digitaal goud is.”
Opinie: ‘De bitcoin, een paard van Troje’
Tegelijkertijd is het aanbod beperkt door de halving in april, een vast moment waarop de beloning voor het aanmaken van nieuwe bitcoins gehalveerd wordt. Daardoor komen minder nieuwe munten in omloop. Ook andere politieke ontwikkelingen spelen een rol: speculaties over een nationale bitcoinreserve in de Verenigde Staten en meer bedrijfsacceptatie versterken het vertrouwen in de munt.
Lees verder onder link
‘Nog in de beginfase’
Hoewel deze ontwikkelingen noemenswaardig zijn, is het niet de meest spectaculaire koersstijging die bitcoin ooit heeft doorgemaakt. In 2017 steeg de waarde met bijna 2.000 procent, van 1.000 dollar naar 20.000 dollar. Tijdens de coronacrisis in 2020 nam de koers met meer dan 1.200 procent toe, van 5.100 dollar naar 69.000 dollar. Toch luidt de huidige grens van 100.000 dollar een belangrijke nieuwe fase in voor de cryptomunt.
Analisten verwachten dat de koers verder kan stijgen. De bank Standard Chartered stelt dat de waarde van bitcoin tegen het einde van het jaar kan oplopen tot 125.000 dollar. Craig Johnson, een marktspecialist bij de investeringsbank Piper Sandler, verwacht dat de koers mogelijk 130.000 dollar bereikt. Michael Saylor, oprichter van MicroStrategy en een uitgesproken voorstander van bitcoin, denkt dat de waarde op lange termijn zelfs kan stijgen tot 13 miljoen dollar per stuk. Saylor ziet de recente verkiezingsoverwinning van de Republikeinen als een gunstige ontwikkeling voor de cryptosector. “Wat eerder een remmende factor was, werkt nu in het voordeel”, verklaarde hij aan CNBC.
Cathie Wood, directeur van ARK Invest, sluit zich daarbij aan. “Zelfs met bitcoin boven de 100.000 dollar bevinden we ons nog in de beginfase. Wij zijn ervan overtuigd dat bitcoin een veel groter potentieel heeft dan goud.”
Onafhankelijk van traditionele financiële instellingen
In 2008 werd in het document Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System een nieuw betalingssysteem geïntroduceerd. De auteur, Satoshi Nakamoto, wiens identiteit tot op heden onbekend is, beschreef hierin een manier om digitaal geld te verzenden zonder tussenkomst van banken of andere partijen.
De kern van het systeem is blockchaintechnologie: een digitaal register waarin alle transacties openbaar worden vastgelegd. Dat maakt het mogelijk om betalingen te controleren op echtheid, volledig onafhankelijk van traditionele financiële instellingen. Bitcoin is zowel het geld dat je verstuurt als het systeem dat ervoor zorgt dat die transacties veilig en transparant plaatsvinden.
Tuur Demeester, een Vlaamse expert die vanuit Texas opereert, ziet ‘s werelds eerste cryptomunt als uniek in zijn soort. Op de vraag of hij zichzelf beschouwt als een bitcoin-maximalist – iemand die gelooft dat alleen bitcoin op lange termijn waardevol is en dat andere cryptomunten onbelangrijk zijn – antwoordde hij in een gesprek met Trends: “Ik ben voor een vrije markt, dus als mensen willen innoveren, sta ik daar open voor. Maar als het gaat om het belangrijkste protocol, dan is dat voor mij zeker bitcoin. Het onderscheidt zich op het gebied van schaarste, veiligheid, betrouwbaarheid en decentralisatie. Geen enkele andere munt komt daar in de buurt.”
Lees het interview hieronder:
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier