Bitcoin lijkt onstuitbaar: ‘Fase van excessen’
Na de herverkiezing van Donald Trump tot Amerikaanse president beleeft de cryptomarkt een ongeziene boom. De koers van de bitcoin heeft de kaap van 90.000 dollar gerond, terwijl ook de grapmunt dogecoin fors in waarde toeneemt. Trends.be sprak met fiscaal advocaat en crypto-expert Thomas Spaas en Frank Vranken, hoofdstrateeg bij Edmond de Rothschild, over de cryptorally en de mogelijke rol van overheden in de adoptie van crypto.
Trump sprak tijdens zijn campagne de ambitie uit om van de Verenigde Staten de “wereldwijde hoofdstad van crypto” te maken, wat cryptobeleggers wereldwijd als muziek in de oren klonk.
Worden cryptomunten stilaan mainstream in de bredere markt? Wat betekent dat voor de traditionele financiële sector?
FRANK VRANKEN. “In landen zoals de Verenigde Staten geldt crypto al een tijdje als mainstream, maar wereldwijd ligt dat anders. Er is een gebrek aan regulering, en overheden zijn niet altijd gerust op het verlies van controle wanneer crypto grootschalig wordt geadopteerd. De speculatie dat de bitcoin naast de dollar als reservemunt kan fungeren, kan wel tot een bredere acceptatie in de VS leiden.”
Hoe groot acht u de kans dat overheden, zoals de VS, de bitcoin als reservemunt gaan gebruiken? Niet alleen Trump is voorstander, ook de Republikeinse senator Cynthia Lummis uit Wyoming is dat idee genegen.
THOMAS SPAAS. “Dat idee is niet geheel ondenkbaar. De bitcoin heeft altijd het potentieel gehad om een rol te spelen als reserve-asset, zeker nu zijn marktomvang groter is dan die van zilver. Diversificatie is voor veel beleggers belangrijk, en je ziet ook bij banken een trend waarbij klanten een kleine fractie van hun portefeuille in bitcoins beleggen. Het kan gaan om 0,1 of 1 procent, afhankelijk van de klant. Zo’n kleine allocatie kan de koers al doen stijgen, gezien de beperkte liquiditeit van de bitcoin.
“Overheden bezitten soms al bitcoins, vaak door inbeslagnames van criminele tegoeden. Er is een groeiende interesse in bitcoins bij overheden, al dan niet uit defensieve overwegingen. El Salvador is het bekendste voorbeeld, maar de interesse bij andere landen groeit. We zullen zien hoe dat ontwikkelt, maar de trend is duidelijk. Zelfs als het maar een klein aandeel in hun portefeuille betreft, wordt de bitcoin steeds meer serieus genomen door instellingen en mogelijk zelfs door overheden.”
VRANKEN. “De kans dat overheden de bitcoin als reserve-asset gebruiken, is reëel, vooral met de Republikeinen aan de macht. Het Amerikaanse ministerie van Financiën zou de bitcoin als reserve kunnen zien, net zoals grondstoffen. Dat de centrale bank dat zal doen, acht ik minder waarschijnlijk, maar onder een Trump-administratie is het zeker mogelijk.”
‘Als belegging zie ik weinig waarde in de dogecoin’
Thomas Spaas, crypto-expert
De groei van de dogecoin lijkt die van de bitcoin recent te hebben overtroffen. Is er een specifieke reden voor die stijging, of is het vooral een speculatieve hype?
SPAAS. “Dat valt onder wat ik het ‘Homer Simpson-effect’ zou noemen – een soort karikatuur waarbij men speculeert op datgene waarop anderen mogelijk gaan speculeren. De dogecoin begon als een grap, mede door Elon Musk. De munt was bedoeld als parodie op de hype rond de bitcoin. De ontwikkelaars distantieerden zich zelfs van de dogecoin en benadrukten dat het vooral om humor ging. Toch zijn sommigen met die ‘grap’ aan de haal gegaan, onder wie Musk, die de munt regelmatig vermeldt in tweets. Het idee achter de dogecoin, als meme coin, blijkt vaak belangrijker dan de werkelijke waarde ervan. Elke keer dat de munt aandacht krijgt, stijgt de koers. Musk heeft recent nog over de dogecoin getweet, en dat trekt speculanten aan.
“Maar let op: de marktkapitalisatie van de dogecoin is nog altijd veel kleiner dan die van de bitcoin. Zodra de aandacht wegebt, is de kans groot dat de koers ook fors zakt. Het is een klassiek voorbeeld van een uit de hand gelopen grap.”
VRANKEN. “Dat noemen we ‘animal spirits’ – puur speculatief, zonder fundamentele basis. Mensen kopen het omdat het kán stijgen. Ik zou het zeker niet te serieus nemen.”
Heeft de dogecoin dan geen unique selling proposition of onderscheidende waarde?
SPAAS. “Je zou de dogecoin kunnen zien als een soort souvenir – het is tenslotte de eerste meme coin. Vergelijk het met de eerste generatie NFT’s. Die worden ook als erfgoed beschouwd. Maar de dogecoin biedt niet veel intrinsieke waarde. De ontwikkeling ervan ligt al jaren stil, en de koers wordt puur gedreven door aandacht. Het zou misschien leuk zijn om aan toekomstige generaties te laten zien dat je meegedaan hebt met de meme coins, maar als belegging zie ik er weinig waarde in. Het blijft een hypeproduct, en zodra de aandacht verdwijnt, daalt de waarde ook weer. Het is absoluut geen langetermijninvestering, behalve als je het als gimmick ziet.”
‘We zitten in een fase van excessen in crypto én de Amerikaanse markten’
Frank Vranken (Edmond de Rothschild)
Wordt het aandeel Tesla beïnvloed door de cryptohype? Denkt u dat dit een blijvende correlatie wordt, en welke risico’s of kansen biedt dat voor Tesla-aandeelhouders?
VRANKEN. “Tesla’s CEO, Elon Musk, heeft een duidelijke interesse in crypto en heeft ook bitcoins in Tesla’s portefeuille. Die koppeling kan voor aandeelhouders gunstig zijn als crypto blijft stijgen, maar brengt ook volatiliteit mee, vooral als Musk verder speculeert in zijn tweets en publiekelijk standpunten inneemt.”
Hoe schat u de risico’s van die speculatieve stijgingen in? Ziet u parallellen met eerdere bubbels in de markt?
VRANKEN. “We zitten in een fase van excessen in crypto én de Amerikaanse markten. Bitcoins beperkte aanbod zorgt voor schaarste, wat de prijs opdrijft, maar het blijft moeilijk te voorspellen waar het eindigt. Die excessen zie je in meerdere sectoren, en hoewel er structurele winnaars zijn, is een groot deel van de huidige markt puur speculatief.”
Vaak is de ondergang van de bitcoin voorspeld, maar dat is vooralsnog niet gebeurd. Denkt u dat de cryptomunt een blijver is?
VRANKEN. “De blockchaintechnologie is zonder twijfel een blijver, omdat ze al door verschillende financiële instellingen wordt gebruikt. De bitcoin zelf zou over tien jaar nog kunnen bestaan, maar zekerheid heb je nooit. Wat vaststaat, is dat de technologie achter crypto’s een blijvende impact zal hebben.”
De bitcoin is het op zeven na grootste activum ter wereld, met een marktkapitalisatie van 1,752 biljoen dollar, net boven zilver met 1,726 biljoen dollar.
Lees ook:
Cryptogekte: waar zal de bitcoin eindigen?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier