Beurzen staan op een kantelpunt

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping © reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Tot nader order lijkt een nakende terugval op de beurzen nog altijd het meest realistisch.

Er was wekenlang naar uitgekeken, maar in het laatste weekend van juni was het zover: de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping ontmoetten elkaar tijdens de G20, de top van de rijkste twintig industrielanden, in het Japanse Osaka. Daar werd afgesproken een nieuwe pauze, zeg maar een staakt-het-vuren, in de handelsoorlog in te lassen, om gesprekken opnieuw alle kansen te geven. Een symbolische toegift aan de Chinezen is dat de blokkering van het icoon Huawei Technologies ongedaan wordt gemaakt. Dat lag daar zeer moeilijk.

Positieve reactie

De reactie van de markten was weliswaar positief, maar niet euforisch. Begin dit jaar was er ook een pauze, maar dat betekent nog niet dat een akkoord dichtbij is. Trump kan elk moment weer zijn geduld verliezen en de oorlog opnieuw oppoken. De uitkomst van de G20-top verhoogt zeker niet de noodzaak van snelle, meerdere renteverlagingen door de Federal Reserve. Het vooruitzicht op een serieuzere impact van de handelsoorlog op de Amerikaanse economie is het belangrijkste en enige argument om de rente de komende maanden te verlagen. We denken nog altijd dat de aandelenmarkten aan het uittoppen zijn en dat de edelmetalen, die het even moeilijk kregen na de uitkomst van de G20, de trend naar opwaarts hebben gekeerd.

Machtsstrijd

Wall Street tekende de voorbije dagen wel nieuwe records op voor de Standard&Poor’s500-index, de index met de belangrijkste beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven. Van een woelige beurszomer is begin juli dus nog geen sprake. Voorlopig blijven we bij onze strategie dat we het beste hebben gehad op de aandelenmarkten dit jaar en we voor een moeilijkere periode staan. We baseren die strategie op een aantal verzwakkende onderliggende indicatoren, de kans dat de twijfel over een handelsakkoord weer toeneemt en het feit dat een aantal renteverlagingen van de Federal Reserve in de koersen zijn verrekend.

Maar de kansen zijn toegenomen dat het vooruitzicht op Amerikaanse renteverlagingen later dit jaar en stimulimaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) een stevige correctie op de westerse beurzen zal verhinderen. We zullen onze strategie de komende weken moeten bijspijkeren als de records op Wall Street en het herstel in Europa aanhouden. Tot nader order lijkt een nakende terugval ons nog altijd het meest realistisch.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content