België verdwijnt uit raad Internationale Maritieme Organisatie: ‘Slecht voor ons imago’

De olietanker Marlin Apetite ligt aangemeerd in de Port of Antwerp | Foto gemaakt door Thierry Monasse, voor Getty Images

Ons land is niet herverkozen geraakt in de nieuwe raad van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO), het gespecialiseerde orgaan van de Verenigde Naties. Dat bevestigt het DG Scheepvaart maandag.

Vorige week vrijdag werd door de 175 leden van de IMO beslist hoe de raad (met veertig landen, red.) er de komende twee jaar zou uitzien. Onder andere door een oververtegenwoordiging van Europese lidstaten viel ons land uit de boot. België zetelde sinds 2009 in de raad en werd acht keer op rij herverkozen.

Anti-Moskou

“Heel veel impact zullen wij niet ondervinden, maar naar imago toe kan het wel tellen”, zegt Peter Claeyssens, directeur-generaal bij het DG Scheepvaart. “Wij zijn een belangrijke maritieme natie, maar hebben het tij niet kunnen keren.” Ontslagen vallen er in elk geval niet bij DG Scheepvaart.

Volgens Claeyssens speelt ook de negatieve houding van Europa tegenover Rusland – toch een maritieme grootmacht – ons parten. “De reactie van Europa (sancties, red.) wordt in de rest van de wereld niet altijd gesmaakt”, aldus de directeur-generaal.

Daarnaast kon België niet rekenen op de steun van kleine eilandstaten in de Pacifische Oceaan. “We hadden nochtans 200.000 euro vrijgemaakt om hen meer inspraak te geven bij het IMO”, zegt Claeyssens nog. “De eilandstaten zullen een zware impact ondervinden van de klimaatopwarming.”

Geen stemrecht

Concreet zit België nu niet meer in de raad, waar de interne werking van het agentschap en de strategische lijnen worden uitgezet. Ons land kan wel nog aanwezig zijn bij de vergaderingen, maar heeft dus geen stemrecht meer. In de raad wordt meestal gezocht naar een consensus, waardoor het belang van een stem ook niet overdreven moet worden.

Partner Content