België is het op drie na rijkste land ter wereld

© Bianca Otero/ZUMA Press Wire

De jaarlijkse ranglijst van rijkste landen van The Economist brengt drie economische factoren in rekening. Op die manier berekend, is België het op drie na rijkste land ter wereld.

Landen indelen in arm en rijk kan moeilijk zijn. Maatstaven zoals het bruto binnenlands product (bbp) worden beïnvloed door de bevolkingsgrootte (meer mensen betekent over het algemeen meer productie). Maar corrigeren voor de bevolking alleen is niet genoeg. Het inkomen in dollar per persoon houdt geen rekening met prijsverschillen tussen landen (een Big Mac kost op sommige plaatsen meer dan op andere) en met de productiviteit.

Om een vollediger beeld te krijgen, rangschikt The Economist landen aan de hand van drie maatstaven: het bbp in dollar per persoon, het inkomen gecorrigeerd voor lokale prijzen (bekend als koopkrachtpariteit) en het inkomen per gewerkt uur.

VS en China

Neem Amerika. Zijn bbp is al meer dan een eeuw het grootste tegen marktwisselkoersen. Maar als we naar het bbp per persoon kijken, zakt het naar de zesde plaats. Gecorrigeerd voor de hogere prijzen zakt Amerika naar de negende plaats, en rekening houdend met de lange werkdagen en beperkte vakanties, eindigt het op de tiende plaats.

De resultaten voor China – ’s werelds op één na grootste economie in nominale termen – zijn nog opmerkelijker: het land staat op de 69ste plaats voor het bbp per persoon, maar zakt naar de 75ste plaats met de lokale prijzen erbij en naar de 97ste plaats nadat rekening is gehouden met het aantal gewerkte uren.

België op drie na rijkste land ter wereld

Ons land staat op de vijftiende plaats in de ranking als alleen gekeken wordt naar het bbp per persoon. Maar gecorrigeerd voor inkomens­pariteit en inkomen per gewerkt uur, is België het op drie na rijkste land. Het nummer één is Noorwegen. Luxemburg en Qatar vervolledigen de top 3.

Lees verder onder de grafiek

Het bbp per persoon in Burundi bedraagt slechts 200 dollar per jaar – het laagste van alle landen. Het blijft op de laatste plaats staan, zelfs na correctie voor de lage prijzen en de lager dan gemiddelde werkuren. Armere landen hebben echter vaak een grote informele economie.

Ierland is buiten beschouwing gelaten, waar de berekeningen van het bbp een beetje vreemd zijn. Andere factoren hebben ook invloed op onze ranglijst: we geven alleen het gemiddelde bbp per persoon, maar de verschillen tussen de hoogst- en laagstverdieners kunnen aanzienlijk zijn. Factoren zoals spaarquotes, in het buitenland verdiende salarissen en persoonlijk vermogen ontbreken ook in onze gegevens en kunnen de resultaten vertekenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content