Belgen schenken vastgoed steeds later

Stockfoto: Getty

Belgen die vastgoed schenken, doen dat gemiddeld op 72-jarige leeftijd, blijkt uit cijfers van de notarisfederatie Fednot. Tijdens de eerste negen maanden van 2024 registreerden notarissen 35.645 schenkingen, een stijging van bijna 20 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het merendeel van die schenkingen betrof vastgoed (24.721, +17 procent), terwijl er ook een toename was van roerende schenkingen zoals geld of aandelen (10.924, +20 procent). Het grootste aandeel van de schenkingen vond plaats in Vlaanderen, goed voor 68% van de vastgoedschenkingen en 65 procent van de roerende schenkingen.

Uit een analyse van de leeftijden blijkt dat vastgoed schenken gebeurt door personen met een gemiddelde leeftijd van bijna 72 jaar. Bij roerende schenkingen ligt die leeftijd nog hoger, op ruim 77 jaar. Beide groepen zijn ouder geworden sinds 2015, toen de gemiddelde leeftijden respectievelijk 71 en 75 jaar waren. Begunstigden zijn gemiddeld 43 jaar oud bij vastgoed en ruim 48 jaar bij roerende schenkingen. Deze trends zijn consistent in de drie Belgische gewesten.

Buiten officiële registratie

Volgens Fednot toont de stijgende gemiddelde leeftijd aan dat schenkers voorzichtig zijn. Ze willen zeker weten dat ze financieel comfortabel kunnen blijven leven, mede door stijgende kosten voor levensonderhoud en ouderenzorg. “De hoge uitgaven voor rusthuizen en verzorgingscentra spelen zeker een rol”, verklaart notaris Helena Verwimp. De groeiende populariteit van schenken is daarnaast ook te danken aan fiscale voordelen, vooral in Vlaanderen, waar geldschenkingen aan kinderen slechts 3 procent belasting kennen bij registratie.

Wel blijven roerende schenkingen vaak buiten de officiële registratie. Dat biedt fiscale voordelen, maar brengt ook risico’s met zich mee. Als de schenker overlijdt binnen de huidige ‘verdachte periode’ van drie jaar, is alsnog erfbelasting verschuldigd, die vaak hoger uitvalt. Vanaf 2025 wil de Vlaamse regering deze periode verlengen naar vijf jaar, wat mogelijk een impact zal hebben op het schenken van vermogen.

Vastgoed schenken is logisch, maar emotioneel moeilijk

De Belgen zitten op een gigantisch vastgoedvermogen. Velen willen dat zo voordelig mogelijk overlaten aan de volgende generatie. Tegelijk zijn ze terughoudend om hun greep op dat onroerend vermogen – vaak hun gezinswoning – los te laten. Nochtans is het mogelijk fiscaalvriendelijk te schenken zonder de controle te verliezen. Lees er hier alles over.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content