Bedrijven stuwen Belgische economie vooruit
De Belgische economie is dit jaar met 1,7 procent gegroeid, zo blijkt uit voorlopige cijfers die de Nationale Bank deze ochtend publiceerde. Dat is verrassend sterk, gaf gouverneur Jan Smets tijdens zijn persconferentie aan.
De Belgische economie is dit jaar met 1,7 procent gegroeid, zo blijkt uit voorlopige cijfers die de Nationale Bank deze ochtend publiceerde. Dat is verrassend sterk, gaf gouverneur Jan Smets tijdens zijn persconferentie aan.
Het goede nieuws is vooral dat die dynamiek in sterke mate intern gedreven is. Vooral de bedrijven hebben hun duit in het zakje gedaan. De bedrijfsinvesteringen dragen het meest bij aan de groei, meer nog dan de consumptie. En dat vertaalt zich ook op de arbeidsmarkt, waar er dit jaar netto 69.000 banen bij gekomen zijn, dik 10.000 meer dan in 2016.
Nog goed nieuws: volgens Smets creëert de groei in ons land in vergelijking met de buurlanden meer banen, een evolutie waarvoor de regering zich een pluim op de hoed mag steken.
Groei vertraagt
Helaas duren mooie liedjes niet voor altijd, en al zeker economische niet. De Nationale Bank voorspelt dat bedrijven wel zullen blijven investeren, maar dat de groei in de investeringen zal vertragen. Ook de banencreatie vertraagt daardoor de komende jaren. De NBB verwacht netto 120.000 nieuwe banen tegen 2020.
De krapte op de arbeidsmarkt zal beginnen te wegen, en bij de bedrijven zullen productiviteitsverbeteringen primeren. De groei wordt met andere woorden minder jobintensief. “De banencreatie is de voorbije twee jaar even groot geweest als de economische groei. Dat kan niet blijven duren”, aldus Smets.
Ook de economische groei vertraagt: van 1,7 procent in 2018 naar 1,4 procent in 2020. Ons land zal zo achterlopen op de rest van de eurozone de komende jaren. Smets ziet een aantal verklaringen. Ten eerste moet in België nog bespaard worden, terwijl andere landen hun huiswerk beter hebben gemaakt, ook op het gebied van structurele hervormingen. Ten tweede bleef ons land beter overeind tijdens de crisis, waardoor het herstel nu minder hard gaat.
Begroting
De verrassend sterke economie laat zich ook voelen in de begroting. De Nationale Bank verwacht dat het tekort op de begroting op 1,2 procent uitkomt en niet op 2 procent zoals eerder voorspeld. “We kunnen ons ook vergissen”, gaf Smets toe. Vorig jaar lag het tekort nog op 2,5 procent. “Dit is het beste bewijs wat meer banen doen voor de begroting”, concludeerde Smets.
Toch waarschuwt de Nationale Bank dat het werk nog lang niet af is. Als de regering niet extra bijstuurt, zal het tekort weer licht oplopen, tot 1,5 procent in 2020. De schuldgraad daalt zo maar heel geleidelijk en blijft boven 100 procent van het bruto binnenlands product.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier