‘Als het van mij afhangt, bouwen we meteen een kerncentrale’ (video)
Dat zegt Ludo Sarens, voorzitter van Sarens Group, in Z-Talk Goossens. Hij vindt het triest dat we op een derdewereldland beginnen te lijken omdat België de kernuitstap niet goed heeft voorbereid.
Sarens Group uit Wolvertem is een wereldleider in het tillen en verhuizen van uitzonderlijk zware objecten en zorgt op de zes continenten mee voor de realisatie van energieprojecten. Zo is het actief betrokken bij de bouw van de kerncentrale in Flamanville in Frankrijk en de nieuwe kerncentrale Olkiluoto van Finland. Daarnaast heeft Sarens zijn diensten geleverd bij de montage van zo’n 10.000 windmolens.
“Saoudi-Arabië heeft een slim energieplan voor 2030 bedacht. Tegen dan moet een vierde van zijn energiebehoefte uit hernieuwbare bronnen komen, een vierde uit steenkool, een vierde uit gas en een vierde uit nucleaire energie. En dit is niet het enige land dat streeft naar een combinatie van hernieuwbare en klassieke elektriciteitsproductie, zoals uit steenkool en kernenergie. Een volledige transitie naar hernieuwbare, wat overigens een zeer goed idee is, heeft namelijk heel veel tijd nodig,” zegt Sarens.
Bekijk het fragment uit Z-Talk Goossens
Hij verwijst ook naar Duitsland, dat zijn kerncentrales heeft gesloten, maar enkele steenkoolcentrales heeft bijgebouwd om de overgang mogelijk te maken. Dat de CO2-uitstoot er intussen weer omhoog gaat, is onvermijdelijk. “Intussen bouwen Engeland, Frankrijk, Finland nieuwe kerncentrales. Waarom zouden wij zo’n project niet kunnen financieren? Zij doen het toch ook. Als het van mij afhangt mogen ze hier in België meteen beginnen bouwen.”
Ludo Sarens wuift de kritiek weg dat die kerncentrales van de derde generatie een pak meer geld kosten dan eerst geraamd en veel vertraging oplopen. “We kunnen leren uit deze projecten. De vertragingen zijn te wijten aan het feit dat men te snel is beginnen bouwen. Anderzijds zijn de veiligheidsmaatregelen na de ramp in Fukushima herbekeken en aangescherpt.”
Toch acht Ludo Sarens het niet onmogelijk om helemaal over te schakelen naar hernieuwbare energie, over enkele tientallen jaren.
Ludo Sarens heeft het in Z-Talk Goossens ook over hoe z’n bedrijf het Atomium zou verplaatsen, over de cultuurshock in het familiebedrijf na de intrede van vreemd kapitaal en over hoe multinationals als Sarens ook business moeten kunnen doen die schadelijk is voor het klimaat. “Want als wij het niet doen, doet iemand anders het wel.”
Z-Talk Goossens, vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z. Bekijk de uitzending nu al online.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier