Alle wegen leiden naar libra

LIBRA Wellicht komt de Facebook- munt er niet in 2020.
Ludwig Siegele redacteur technologie van The Economist

Zelfs als Facebook zijn digitale munt niet lanceert in 2020, wordt het toch een cruciaal jaar voor de cryptomunten.

Het is erg onwaarschijnlijk dat libra, de digitale munt die Facebook met veel poeha heeft aangekondigd in juni 2019, het levenslicht zal aanschouwen in 2020. Of ooit, tout court. Uit het hevige verzet van de toezichthouders blijkt dat ze niet staan te springen om in de nabije toekomst hun toestemming te geven. Maar toch zal 2020 een cruciaal jaar worden voor de cryptovaluta. Libra heeft een strijd ontketend die meer op de voorgrond zal treden: tussen de digitale munten die in privéhanden zijn en degene die door de overheid beheerd worden. De bitcoin en andere cryptovaluta zijn eerste pogingen, zoals Napster dat was in de muziekindustrie. Ze zijn niet gebruiksvriendelijk voor de gemiddelde consument. Hun waarde schommelt heel sterk. Het vermogen van de onderliggende technologie, gedecentraliseerde databanken die een blockchain genoemd worden, is beperkt. Die systemen verbruiken veel energie, want zo beschermen ze zichzelf tegen aanvallen. En het is niet altijd duidelijk wie ze beheert.

Het is de bedoeling dat libra dat allemaal oplost en zo wordt wat Spotify en andere streamingdiensten zijn vergeleken met Napster. Geld overschrijven moet net zo makkelijk worden als een sms verzenden. Facebook is van plan een libra-knop te installeren in zijn apps. Libra zal vastgemaakt worden aan een mand met andere valuta om de prijs stabiel te houden. Het zal genoeg vermogen hebben om onmiddellijke transacties mogelijk te maken en een stichting in Zwitserland zal er toezicht op houden.

Het is duidelijk waarom de toezichthouders zich zorgen maken. Libra en consorten kunnen weleens veel meer succes hebben dan bitcoin en co. En ze kunnen worden gebruikt om geld wit te wassen, terroristen te financieren en gegevens van gebruikers te stelen. Maar de grootste bezorgdheid is de impact op het financiële systeem, meer bepaald op de nationale munteenheden: regeringen maken zich zorgen dat de nieuwe munteenheden die van hun eigen land zullen overtreffen.

Reservemunt

Door dat vooruitzicht wordt meer vaart gezet achter de plannen van een aantal centrale banken voor eigen digitale valuta. Sommigen verwachten dat China dat als eerste zal doen. Door de Amerikaanse strategie om het snelle bankennetwerk en het verrekeningssysteem met de dollar in te zetten als wapens om sancties door te drijven, worden cryptomunten aantrekkelijker voor landen zoals Iran en Venezuela. De petro, de tot mislukken gedoemde cryptomunt van Venezuela, werd ontworpen om de dollar te omzeilen.

Zelfs minder voor de hand liggende kringen hebben dat idee al gehad. In augustus 2019 heeft Mark Carney, de gouverneur van de Bank of England, andere centrale bankiers verrast toen hij aanvoerde dat de overmacht van de dollar ongezond was voor de wereldeconomie en dat die vervangen zou moeten worden door een virtuele reservemunteenheid. Facebook zal er wellicht nooit in slagen de Federal Reserve te vervangen, maar ooit zal er wel iets op de markt komen in de stijl van libra.

Partner Content