Agoria: ‘België kan wereldkampioen circulariteit worden’

Bart Steukers, CEO van technologiefederatie Agoria.

Als het van de federatie van technologiebedrijven Agoria afhangt, moet België fors inzetten op de recyclage van materialen die nodig zijn voor de productie van bijvoorbeeld batterijen en windturbines. Met de kennis die hier al aanwezig is, kan ons land ‘wereldkampioen circulariteit’ worden, maakt CEO Bart Steukers zich sterk.

Het gaat om een van de tien speerpunten van het verkiezingsmemorandum van Agoria: inzetten op circulariteit rond kritieke grondstoffen. België is op het vlak van de recyclage van metalen al een koploper, met spelers zoals Umicore, Aurubis en Campine. ‘Je moet al goed zoeken om in Europa iemand te vinden die op hetzelfde niveau zit, al doet Frankrijk het op dat vlak ook niet zo slecht’, aldus Steukers.

‘Afval is het nieuwe goud’

Toch liggen er nog grotere kansen in de sector, benadrukt de Agoria-topman. ‘Afval is het nieuwe goud’, luidt het. ‘We hebben drie kritieke materialen geïdentificeerd waarvan we, als we dat echt willen en doorduwen, exporteur kunnen worden, enkel en alleen door recyclage.’ Het gaat om dysprosium, neodymium en praseodymium. ‘Ze zijn alle drie essentieel voor batterijen, elektrische wagens en windturbines. Dus ze zijn ook nog eens kritiek voor onze klimaatdoelstellingen.’

Steukers heeft het over ‘strategische autonomie’. Daarbij gaat het niet alleen om het afbouwen van afhankelijkheid van landen zoals China, de Verenigde Staten en India, maar ook om het bedienen van andere landen. Daarbij moet de overheid de focus houden op een beperkt aantal projecten. ‘Zo juichen we toe dat België duidelijk stelt dat het een waterstofhub wil worden, of trekker wil zijn van een energiecentrale op de Noordzee’, zegt Steukers. ‘Wel, wat Agoria betreft mag België als het ‘Silicon Valley van metaalrecyclage in Europa’ mee op dat lijstje.’

Stikstofdossier

Om dat te bereiken, zijn vergunningen echter het grootste struikelblok. Bedrijven in de sector moeten kunnen uitbreiden en dat is nu ‘haast ondenkbaar’, zegt Steukers, die verwijst naar het stikstofdossier. Hij vraagt ‘meer liefde’ voor bedrijven. ‘Wereldkampioen groene transformatie kan je enkel worden via de bedrijven’, aldus de Agoria-topman. ‘We moeten bedrijven weer het gevoel geven dat ze welkom zijn en geholpen worden om succesvol te worden’, klinkt het.

Daarnaast vraagt Agoria onder meer om niet te morrelen aan de fiscale stimuli voor onderzoek en ontwikkeling en er juist nog meer op in te zetten. De regelgeving moet duidelijker en vlotter worden voor bedrijven, vindt Steukers, die het heeft over ‘behoorlijk wat agitatie tussen bedrijven en de fiscus op het terrein’.

Tot slot is ook betere samenwerking binnen Europa nodig. Er is te veel concurrentie tussen de lidstaten onderling, waardoor belangrijke subsidies niet altijd op de juiste plaats terechtkomen. ‘We moeten echt af van de subsidierace binnen Europa’, aldus Steukers. ‘Europese steun moet gaan naar beste projecten, niet naar zij die de diepste zakken hebben.’ Tijdens het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie moet ons land daar op hameren, vindt Agoria.

Lees ook:

Bekijk ook het studiogesprek met Hans Maertens van Voka:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content