Agfa-Gevaert schrapt 530 Belgische jobs door reorganisatie filmactiviteiten: ‘Dit gaat inslaan als een bom’
Agfa-Gevaert gaat zijn traditionele filmactiviteiten grondig reorganiseren, waardoor mogelijk tot 530 banen in Mortsel op de tocht komen te staan. Dat maakte de beeldvormingsspecialist donderdag bekend op een bijzondere ondernemingsraad. De bonden zijn verrast door de omvang van de besparingsronde.
De reorganisatie is bedoeld om Agfa’s aanbod van medische filmproducten aan te passen aan de dalende marktvraag. Zowel arbeiders, bedienden als kaderleden riskeren hun baan te verliezen in Mortsel, waar Agfa’s filmproductie gevestigd is. Op deze locatie werken momenteel nog 1.350 mensen.
Klassieke filmrolletjes
Agfa wil zoveel mogelijk gedwongen ontslagen vermijden door hertewerkstelling en gebruik te maken van SWT, het vroegere brugpensioen. Het bedrijf mikt erop tegen eind 2027 zo’n 50 miljoen euro te besparen met die ingreep.
Deze herstructurering staat los van de klassieke filmrolletjes voor fotografie; die historische activiteit verkocht Agfa al meer dan twintig jaar geleden.
Impact groter dan verwacht
De reorganisatie was al lang aangekondigd, maar toch is ‘de impact veel, veel groter dan wij hadden gedacht’. Dat zegt de socialistische vakbond ABVV in een eerste reactie donderdag.
“Een echte verrassing is het niet”, zegt Mark Pierssens van ABVV. Niet alleen voor de arbeiders, ook met betrekking tot de bedienden, spreekt Pierssens van ‘een sociaal bloedbad’. In totaal zou 40 procent van de arbeiders verdwijnen in Mortsel en 30 procent van de bedienden. Er dreigen in totaal 530 banen te verdwijnen tegen 2027.
“Dit gaat inslaan als een bom”, gaat Pierssens verder. “Ik sluit niks uit. Als er straks tweehonderd man in de refter zit en de helft beseft dat hij zal moeten vertrekken, moet je geen applaus verwachten van die mensen”.
Herstructurering twee jaar geleden
In het verleden hebben de bonden bij Agfa vaak gesproken over zogenaamde salamitransformaties die het bedrijf zou doorvoeren. “Al 25 jaar bespaart dit bedrijf en nooit kwam er iets terug naar de arbeiders”, aldus nog Pierssens. “Nu snijdt men evenwel geen stukje weg, maar gewoon een hele brok.”
Bij de christelijke vakbond ACV spreken ze over ‘een slag in het gezicht van alle werknemers, die hun levenslange carrière aan het bedrijf hebben gewijd’. Dat er offers moesten worden gemaakt, was ook voor het ACV afgelopen zomer al duidelijk. Toen kondigde Afga een besparing aan van 50 miljoen euro. De beeldvormingsindustrie kampt namelijk met een erbarmelijke verkoop.
“De aankondiging van 530 ontslagen vandaag/donderdag gaat echter als een schokgolf door heel de organisatie”, zegt Marian Willekens, secretaris bij het ACV. “We zullen het plan van de directie nu wikken en wegen. Een duurzame toekomst voor Agfa Gevaert is noodzakelijk, maar dit mag niet leiden tot extreme flexibiliteit in taken en uren en een onhoudbare werkdruk.”
Agfa wil naar verluidt inzetten op natuurlijke uitstroom via SWT, het vroegere brugpensioen. “Maar laat het nu net dat stelsel zijn dat door vele politieke partijen sterk onder vuur ligt”, besluit Willekens. “Wij staan erop dat er een volledig uitgewerkt plan is alvorens er kan worden overgegaan tot enig ontslag”, aldus ACV-secretaris Willekens.
Twee jaar geleden verdwenen er wereldwijd ook al honderden banen bij Afga. De offset-divisie (drukwerk, red.) werd verkocht en ook bij de informaticadienst en de boekhouding vloeiden mensen af. De vakbonden hielden toen al hun hart vast omdat er nog meer verschuivingen waren aangekondigd.
Crisisraad
De liberale vakbond ACLVB roept op zijn beurt op tot een gezamenlijke crisisraad na de nieuwe ontslagronde. Bij de liberale vakbond menen ze dat, zonder directe actie, de industriële crisis alleen maar zal verergeren. Productiecijfers zouden vandaag de dag opnieuw zijn gezakt tot op het niveau van tijdens de pandemie. Naast Agfa wijst de vakbond op de recente ‘tegenslagen’ bij Audi en Van Hool. Volgens het ACLB vormen die elementen samen het bewijs van een brede industriële crisis.
“Dit is een wake-up call voor de politiek om te stoppen met kibbelen en te komen met echte oplossingen”, aldus ACLVB-voorzitter Gert Truyens. “Werknemers worden keer op keer de dupe van politieke positionering en het daarbijhorende gebrek aan verantwoordelijkheid.”
Als mogelijke maatregel kijkt ACLVB naar ‘een rechtvaardig belastingklimaat dat de concurrentie met de Verenigde Staten en China aankan’. Tot slot vraagt men verhoogde overheidsinvesteringen (4 procent van het bbp tegen 2030), meer onderzoek en ontwikkeling, en een assertiever Europees beleid.
Met dat laatste doelt de vakbond op koolstoftaksen, een minimumale vennootschapsbelasting van 25 procent in de Europese Unie en de invoering van ‘unitary taxation’ (waarbij de winsten van multinationals over alle lidstaten worden verdeeld).
KBC-analist Tom Simonts bekijkt Agfa’s resultaten over het derde kwartaal:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier
Agfa-Gevaert
-
Maatschappelijke zetel:
Mortsel
-
Sector:
Chemische nijverheid
-
Toegevoegde waarde:
134121974