Actieplan Voka om ondernemerschap in gemeenten te stimuleren

Voka-Topman Hans Maertens | Foto: Belga © Voka-CEO Hans Maertens

Met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht heeft Voka een actieplan gelanceerd om het lokale ondernemingsklimaat in Vlaanderen te verbeteren. De werkgeversorganisatie heeft 25 prioriteiten opgesteld die gemeentes moeten inspireren om hun beleid te versterken en ondernemerschap te stimuleren.

Volgens Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, spelen steden en gemeenten een cruciale rol in het economische landschap. “Gemeenten vormen de ruggengraat van onze samenleving. Ze hebben een directe invloed op waar en hoe we kunnen ondernemen,” aldus Maertens. Met de lokale verkiezingen op 13 oktober in het vooruitzicht, benadrukt Voka dat deze een doorslaggevende impact kunnen hebben op het ondernemerschap in Vlaanderen.

Een van de speerpunten van Voka’s memorandum is de noodzaak om te investeren in mobiliteitsinfrastructuur en andere essentiële voorzieningen. Daarnaast roept de organisatie op tot een hervorming van het vergunningenbeleid, dat volgens hen efficiënter en flexibeler moet worden om ondernemers beter te ondersteunen.

Gemeentefusies voor schaalvergroting

Een opvallend voorstel in het memorandum is de oproep tot gemeentefusies voor gemeenten met minder dan 30.000 inwoners. Voka stelt dat fusies niet alleen de samenwerking zullen bevorderen, maar ook de bestuurskracht zullen vergroten. “Te veel kleine gemeenten hebben te weinig middelen om effectief bestuur te voeren,” stelt de organisatie. Ze pleiten ervoor om fusies verplicht te stellen voor gemeenten die in de volgende legislatuur geen vrijwillige fusieplannen hebben.

Voka wijst ook op de sterke daling van beschikbare bedrijfsruimte in Vlaanderen, die sinds 2016 met 66 procent is afgenomen. De organisatie roept lokale besturen op om meer gebieden beschikbaar te stellen voor ondernemingen. “Als bedrijfsgebieden verdwijnen, moet er steeds een alternatief worden aangeduid,” aldus Voka.

Het memorandum van Voka omvat verder diverse andere thema’s, zoals slimme investeringen, groeibevorderende fiscaliteit en een toekomstbestendig mobiliteits- en logistiek beleid. Deze maatregelen zijn volgens Voka essentieel om het ondernemingsklimaat in Vlaanderen te versterken en de economische groei te bevorderen.

Met deze 25 actiepunten wil Voka de lokale besturen aanzetten tot beleid dat ondernemerschap ondersteunt en bijdraagt aan een dynamische en duurzame economie.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content