Aanvallen Houthi-rebellen maken olie duurder

De militaire woordvoerder van de Jemenitische Houthi's, Brigadier Yahya Saree, kondigt de recente aanvallen aan op twee commerciële schepen in de Rode Zee, tijdens een protest uit solidariteit met de Palestijnen in Gaza, op 15 december 2023, in Sana'a, Jemen | Foto door Mohammed Hamoud/Getty Images

Olie wordt duurder, nu steeds meer scheepvaartmaatschappijen de Rode Zee vermijden.

Een vat olie van de Noordzeesoort Brent kost meer dan 78 euro, en een vat Amerikaanse WTI-olie 72,50 euro. Dat zijn de hoogste prijzen in twee weken tijd.

Houthi-rebellen nemen vanuit Jemen steeds vaker grote tankers en containerschepen die door de Rode Zee varen, onder vuur. De rebellen steunen de radicale Palestijnse organisatie Hamas in de oorlog met Israël en bestoken de schepen met raketten.

Dat maakt dat rederijen de route door de Rode Zee vermijden en omvaren via Zuid-Afrika. Zowat 8 procent van het transport van ruwe olie passeert normaal via de Rode Zee en het Suezkanaal.

Coalitie van tien landen

De langere omvaart leidt op korte termijn tot verstoringen van de aanvoer. De vrees bestaat vooral dat het conflict in de regio verder zal escaleren.

De VS kondigden maandag een coalitie aan van tien landen om het scheepvaartverkeer op de Rode Zee te beschermen. Het gaat om de VS, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Bahrein, Italië, Noorwegen, de Seychellen en Spanje.

Lees ook:

Lees meer over:

Partner Content