Macro-economie & beleid Wallonië betaalt fors meer voor energie: bedrijven kreunen onder hogere tarieven
Macro-economie & beleid Newcleo innoveert met kleine, loodgekoelde kernreactoren: 'Waarom een Nokia kopen als je een iPhone kunt krijgen?'
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Nog geen beslissing over 'grootste klimaatinvestering ooit' bij ArcelorMittal in Gent Er is nog geen finale beslissing over de implementatie van "de grootste klimaatinvestering ooit" in ons land bij ArcelorMittal in Gent. Maar mogelijk zal de bouw van nieuwe installaties om groen staal te produceren eerder gefaseerd verlopen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Zoektocht naar personeel blijft grote uitdaging voor Vlaamse horeca De Vlaamse horecasector blijft worstelen met een structureel tekort aan personeel. “Dat was voor corona al een probleem en dat is vandaag niet anders”, zegt Matthias De Caluwe, de CEO van Horeca Vlaanderen. Het gestegen aantal horecabedrijven sinds de pandemie heeft de vraag naar arbeidskrachten nog vergroot en de krapte op de arbeidsmarkt doen toenemen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Steeds meer werknemers krijgen bedrijfswagen, ondanks alle kritiek en maatregelen: 'Schaf tankkaart af' Ondanks kritiek, wijzigingen aan de fiscaliteit en de opmars van de elektrische leasefiets, stijgt het aantal bedrijfswagens in België onafgebroken. Bijna 15 procent van de werknemers heeft nu een salarisauto, meer dan een verdubbeling tegenover 2007.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘Kortere werkweek geen oplossing voor burn-out’ Een gecomprimeerde werkweek, waarbij werknemers hun uren op vier in plaats van vijf dagen klokken, helpt om beter mentaal los te komen van het werk. Toch verlaagt de maatregel het risico op burn-out niet. Dat blijkt uit onderzoek van de UGent bij IKEA België, bericht Belga.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Rijke Belgen redden de rente: waarom Standard & Poor’s zijn rating voor ons land behoudt Het ratingagentschap Standard & Poor’s (S&P) heeft zowel de vooruitzichten als de rating van de Belgische overheid niét verlaagd. De beslissing onderstreept dat België nog altijd een rijk land is. Maar de overheidsfinanciën moeten hoe dan ook op orde worden gebracht.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: het niet aflatende populisme van Vooruit wreekt zich Er zijn verschillende verklaringen waarom de socialisten van Vooruit weinig enthousiasme aan de dag leggen om in een centrumrechtse federale regering te stappen. Een belangrijke oorzaak ligt bij de communicatie van de kopstukken: hun vaak populistische discours over koopkracht en vermogenstaksen tijdens de verkiezingscampagne hebben ze nog altijd niet bijgesteld.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Europese Commissie luidt alarmbel: Belgische begrotingstekort en schuld blijven oplopen De Europese Commissie waarschuwt dat zonder nieuw beleid het Belgische begrotingstekort in 2025 kan oplopen tot 4,9 procent van het bbp. Dit is het gevolg van stijgende uitgaven voor pensioenen en sociale voorzieningen, gecombineerd met hogere interestkosten door de oplopende staatsschuld. Die schuld zal naar verwachting volgend jaar 105 procent van het bbp overstijgen, een zorgwekkend niveau volgens de Commissie.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Oostenrijk maakt zich los van Russisch gas Oostenrijk is niet langer afhankelijk van gasleveringen uit Rusland. Het land, dat tot voor kort nog 80 procent van zijn gas uit Rusland betrok, heeft dankzij alternatieve aanvoerroutes voldoende zekerheid opgebouwd. Dat maakte energiewaakhond E-Control bekend.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Ierland kampt met een begrotingsoverschot Een belastingmeevaller doet het Ierse begrotingsoverschot – u leest het goed – exploderen. En dat is wel degelijk een probleem.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Wil Bart De Wever echt Belgisch premier worden? Jan De Meulemeester: ‘De Vlaamse leeuw zal zichzelf moeten temmen’ De koning heeft Bart De Wever (N-VA) opnieuw twee weken extra gegeven als formateur van een nieuwe federale regering. Hij zit opnieuw op het spoor van een Arizona-coalitie, nu Vooruit-voorzitter Conner Rousseau weer mee wil onderhandelen. Stel dat die formatie eindelijk zou landen, dan is De Wever meteen ook de gedoodverfde premier. Maar als burgemeester van Antwerpen én voorzitter van een Vlaams-nationalistische partij: wil hij wel écht de Belgische premier worden?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Agfa-Gevaert schrapt 530 Belgische jobs door reorganisatie filmactiviteiten: 'Dit gaat inslaan als een bom' Agfa-Gevaert gaat zijn traditionele filmactiviteiten grondig reorganiseren, waardoor mogelijk tot 530 banen in Mortsel op de tocht komen te staan. Dat maakte de beeldvormingsspecialist donderdag bekend op een bijzondere ondernemingsraad. De bonden zijn verrast door de omvang van de besparingsronde.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Golf aan faillissementen bij Vlaamse bouwstarters door versoepelde regels Sinds 2019 is het aantal nieuwe bouwbedrijven in Vlaanderen bijna verdubbeld, maar dat leidt ook tot een dramatische stijging in faillissementen, zo berichtten Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen. Uit cijfers van bouwfederatie Embuild blijkt dat de overlevingskansen van starters aanzienlijk zijn gedaald: na drie jaar is nog maar 73,9 procent van de in 2020 opgerichte bedrijven actief, tegenover 82,3 procent in 2013. Dit betekent dat meer dan een kwart van de jonge bouwbedrijven snel weer failliet gaat.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Sterke groei uitkeringen komt onder druk De vakbonden vragen dat de regering in lopende zaken 1 miljard euro vrijmaakt voor de stijging van de uitkeringen in 2025-2026. De werkgevers willen de evolutie van de uitkeringen dan weer koppelen aan het loonoverleg. En aan de federale formatietafel is te horen dat de uitkeringen in de toekomst sowieso minder sterk zullen toenemen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Bundesbank waarschuwt voor effect van 'Trump-heffingen' op Duitse economie De voorzitter van de Duitse centrale bank is bezorgd over de plannen van de volgende Amerikaanse president Donald Trump om nieuwe invoerheffingen op te leggen op producten uit Europa. Volgens Bundesbank-president Joachim Nagel kunnen die heffingen de Duitse economie forse schade toebrengen. Dat zei hij in een interview met Die Zeit.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Onhaalbare deadline: Vlaamse bedrijven willen herziening zonnepanelenplicht Een verplichting om tegen 30 juni volgend jaar zonnepanelen op bedrijfsdaken te plaatsen is voor veel bedrijven onhaalbaar. Dat zeggen meerder werkgeversorganisaties. Ze vragen de Vlaamse regering de verplichting te herbekijken.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Donald Trump dankt overwinning aan inflatie: ‘Ook de latinomannen dromen van een SUV’ De Democratische presidentskandidaat Kamala Harris heeft het ongenoegen over de hoge prijzen in de Verenigde Staten onderschat. Daardoor kon Donald Trump steun winnen bij de brede werkende klasse, over de etnische achtergronden heen. "Terwijl de Democraten lesgaven over Palestina en transgenders, voelde Trump de pols van het volk."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Donald Trump stelt Elon Musk en Vivek Ramaswamy aan om overheid te ontvetten De volgende Amerikaanse president Donald Trump benoemt miljardair Elon Musk, de topman van autobouwer Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX, aan het hoofd van een ministerie voor 'overheidsefficiëntie'. Dat maakt Trump dinsdag bekend. Hij kondigde ook een resem andere topfuncties aan binnen zijn toekomstige regering.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘Tariefman’ Trump zet wereldeconomie op een gevaarlijk pad De toekomstige Amerikaanse president Donald Trump bewees al dat hij het tariefwapen durft te hanteren. Als Trump straks alle export naar de VS verwelkomt met een heffing van 10 procent, zal de handelsoorlog van 2018-2019 niet meer dan een eerste schermutseling geweest zijn. De aangescherpte handelsbrutaliteit van Trump doet denken aan het desastreuze protectionisme van de jaren dertig.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Bitcoin lijkt onstuitbaar: 'Fase van excessen' Na de herverkiezing van Donald Trump tot Amerikaanse president beleeft de cryptomarkt een ongeziene boom. De koers van de bitcoin heeft de kaap van 90.000 dollar gerond, terwijl ook de grapmunt dogecoin fors in waarde toeneemt. Trends.be sprak met fiscaal advocaat en crypto-expert Thomas Spaas en Frank Vranken, hoofdstrateeg bij Edmond de Rothschild, over de cryptorally en de mogelijke rol van overheden in de adoptie van crypto.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 'Grote hervormingen komen er pas onder externe druk, zoals altijd in België' De federale formatie zit muurvast. Ondertussen staat onze industrie onder druk, zijn de groeivooruitzichten slecht en blijft het begrotingstekort oplopen. Het lijkt erop dat enkel een kabinet met bijzondere machten of een minderheidsregering er nog voor kan zorgen dat in 2025 echt beleid wordt gevoerd. "Al zullen de grote hervormingen er pas komen onder externe druk, zoals altijd in België", voorspelt de politicoloog Nicolas Bouteca.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Minister Zuhal Demir schrapt doelgroepvermindering voor werknemers ouder dan 62 Vlaams minister van Werk Zuhal Demir (N-VA) schrapt, drie jaar vroeger dan gepland, de doelgroepvermindering voor werkgevers die oudere werknemers aan de slag houden.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Kan België profiteren van een Amerikaanse braindrain? De herverkiezing van Donald Trump markeert een politieke en culturele ommekeer in de Verenigde Staten. Krijgt Europa binnenkort een instroom van hoogopgeleide talenten uit Silicon Valley, de techvallei waar overwegend op de Democratische kandidaat Kamala Harris werd gestemd? En hoe kunnen we België aantrekkelijk maken voor die knappe koppen?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Gerechtshof in Den Haag vernietigt vonnis in klimaatzaak van Milieudefensie tegen Shell Het gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag de vorderingen van Milieudefensie tegen Shell afgewezen. Volgens het hof rust op het bedrijf weliswaar een "zorgvuldigheidsplicht" om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan, maar kan Shell niet worden verplicht om zijn uitstoot van CO₂ en andere broeikasgassen met concrete percentages te verminderen. In eerste aanleg haalde de Nederlandse milieu-organisatie zijn slag thuis: de rechtbank besliste dat het (toen nog) Brits-Nederlandse oliebedrijf zich moest houden aan een "ongeschreven zorgvuldigheidsnorm" en zijn CO2-uitstoot drastisch moest verlagen. Die uitspraak is nu vernietigd.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Waterstof kan het nog niet waarmaken In zijn zoektocht naar zelfvoorziening in energie vestigt Europa veel hoop op waterstof. België wil daarin een leidende rol spelen en fungeren als draaischijf voor de herverdeling van groene waterstof in de Europese Unie. In werkelijkheid is de technologie nog niet concurrerend.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Wereldwijde voedselprijzen klimmen naar hoogste niveau in anderhalf jaar De wereldwijde voedselprijzen zijn in oktober gestegen naar het hoogste niveau in 18 maanden tijd. Dat blijkt uit de voedselprijsindex van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). De meeste prijsstijgingen zijn een gevolg van extreme weersomstandigheden, die op de oogsten wogen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Bpost ziet winst verder dalen Bpost zag in het derde kwartaal zijn bedrijfswinst dalen. Het post- en pakjesbedrijf kon wel de omzet opkrikken, maar het gedeeltelijk verlies van het krantencontract in België en de zwakke Noord-Amerikaanse markt wogen op de resultaten.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: Duitsland hangt in de touwen De val van de regering-Scholz is symptomatisch voor de toestand waarin Duitsland zich bevindt. Bij de oosterburen weet men niet meer van welk hout pijlen maken. Het groeimodel gebaseerd op export naar China, import van goedkoop Russisch gas, een klimaattransitie via de kernuitstap, en dat ander onder een Amerikaanse militaire paraplu, is dood. Duitsland moet zich heruitvinden. Dat deed het land sinds de Tweede Wereldoorlog al drie keer, maar nu wordt het wel zeer lastig.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Fed verlaagt rente met 25 basispunten De Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) heeft zoals verwacht de rente met 25 basispunten verlaagd tot 4,50 à 4,75 procent.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Duitslandkenner Dirk Rochtus: ‘In Duitsland botsen twee visies op de economie’ De Duitse bondskanselier Olaf Scholz (SPD) heeft zijn minister van Financiën Christian Lindner (FDP) ontslagen. Daarmee komt een einde aan drie jaar paars-groene regering. De crisis is een gevolg van een meningsverschil over het economische beleid, zegt Duitslandkenner Dirk Rochtus (KU Leuven Campus Antwerpen): "Volgens de liberaal Lindner is er nood aan een betere infrastructuur en meer digitalisering, maar dat kan niet door de geldkraan zomaar open te draaien."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Europese gasvoorraden mogelijk bedreigd door onzekere marktomstandigheden deze winter Europa verving Russische import van gas via pijpleidingen door wereldwijd verhandeld lng, dat vatbaarder is voor prijsstijgingen. Dat schrijft Financial Times.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid KBC komt net als ING als een winnaar uit de strijd om de staatsbonmiljarden, maar dat heeft een prijs KBC realiseerde in de strijd om de staatsbonmiljarden een netto-instroom van 6,5 miljard euro aan klantenmiddelen. Dat is 800 miljoen meer dan de uitstroom van 5,7 miljard euro een jaar eerder. De promotionele acties daarvoor kosten de bank wel 87 miljoen euro aan rente-inkomsten.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Jan Remeysen (BASF) over de toekomst van de chemiesector: 'Ik weiger een doemdenker te zijn' De alarmbel klinkt oorverdovend in de Belgische chemie en lifesciences. Al is voor Jan Remeysen, de CEO van sterkhouder BASF Antwerpen en de nieuwe voorzitter van de sectorfederatie essenscia, het glas nog altijd halfvol. "Dit is een moment om te herkalibreren. Het evenwicht tussen het ecologische, het economische en het sociale zijn we kwijt. Dat moeten we herstellen."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Matthias Matthijs (Johns Hopkins University): 'Dit is het nieuwe Amerika' Vorige keer moest Donald Trump zijn stemmen halen bij de boze blanke man, deze keer kreeg hij steun uit allerhande hoeken: zwarten, latino’s en vrouwen. De haat voor de inflatie was de verbindende factor, aldus Matthias Matthijs, hoogleraar aan de Johns Hopkins University in Washington DC. "De schok voor de koopkracht is enorm geweest."
Beleggen Beleggen Bitcoin schiet naar recordhoogte met Trumps presidentschap in het vooruitzicht De koers van bitcoin, 's werelds grootste cryptomunt, doorbrak woensdag voor het eerst de grens van 75.000 dollar. De forse stijging wordt toegeschreven aan de kans op een verkiezingsoverwinning van Donald Trump in de Verenigde Staten. Investeerders in digitale munten zien in Trump een bondgenoot die de sector wil stimuleren, terwijl zijn tegenstander Kamala Harris veel terughoudender is over crypto.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update Donald Trump is verkozen tot 47ste president van de VS (en heeft uitzicht op twee jaar vrij spel) Na de Amerikaanse verkiezingen heeft de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump intussen een onoverbrugbare voorsprong op zijn Democratische tegenstander Kamala Harris. De 78-jarige zakenman had eerder zichzelf in een overwinningsspeech al tot 47ste president van de VS uitgeroepen. De Republikeinen heroveren ook de controle over de Senaat. Verzekeren ze zich ook van de controle over het Huis van Afgevaardigden, dan heeft Trump tijdens de eerste twee jaar van zijn presidentschap vrijwel vrij spel.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Europese autoproducenten krijgen rake klappen: een crisis made in China De doemberichten over de Europese auto-industrie stapelen zich op, met als triest dieptepunt de 64 procent lagere kwartaalwinst die Volkswagen moest opbiechten. Meer en meer wordt de vraag gesteld of het ooit nog goed komt.
Nieuws Nieuws Syensqo wil wereldwijd herstructureren: ook Belgische banen op de helling Syensqo, de speciaalchemiegroep die zich eind 2023 van Solvay afsplitste, kondigt aan wereldwijd 300 tot 350 banen te willen schrappen. Vooral in Frankrijk, de VS, België en Italië zullen werknemers getroffen worden door de herstructurering. In ons land staat de toekomst van 36 banen op het spel.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘Harris of Trump? Het zal een invloed hebben op de industrie in Detroit’ Er waait een nieuwe wind door Detroit. Tien jaar na het faillissement van de Amerikaanse stad vinden bedrijven onder impuls van campagnes opnieuw hun weg naar de regio. Trends trok naar het ‘New York van het Middenwesten’ om poolshoogte te nemen. "Het waren de meest impactvolle tien jaren uit de geschiedenis van onze stad."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Vlaams minister van Werk Zuhal Demir (N-VA) stopt subsidies voor banen in niet-commerciële sector Vlaams minister van Werk Zuhal Demir (N-VA) kondigt aan dat de subsidies voor het Derde Arbeidscircuit (DAC) en Gesubsidieerde Contractuelen (Gesco) vanaf juli 2025 worden stopgezet. Deze doelgroepenkortingen bestaan al sinds de jaren 1980 en hebben als doel om werklozen in niet-commerciële sectoren aan een baan te helpen. De stopzetting moet op termijn 4,4 miljoen euro besparen en past in de bredere besparingsoperatie van de Vlaamse regering in het domein Werk.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Waarom de Chinese yuan de dollar niet snel zal verdringen De enige manier waarop de Amerikaanse dollar zijn leidende rol zal verliezen, is door toedoen van Amerika zelf.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Belgische jobmarkt stagneert: eerste krimp in werkgelegenheid sinds 2020 De jobcreatie in België ligt stil, meldt De Tijd donderdag op basis van een analyse van de meest recente werkgelegenheidscijfers van de Nationale Bank. In het tweede kwartaal van dit jaar daalde de totale werkgelegenheid ten opzichte van de drie maanden ervoor, de eerste daling sinds de uitbraak van de coronapandemie begin 2020. De cijfers voor het derde kwartaal worden nog verwacht.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Het economische beleid van Joe Biden: stevig palmares, gekocht op de poef Het economische palmares van president Joe Biden mag gezien worden. De Amerikaanse economie stoomt door, de industrie kent een renaissance en banen zijn er bij de vleet. Maar het succes is met geleend geld bij elkaar gekocht en het fel gestegen prijspeil maakt het voor Kamala Harris moeilijk om ‘bidenomics’ electoraal te verzilveren.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Sandra Gobert (Guberna): ‘Hoe kun je goed besturen als de boot na vier jaar misschien volledig moet draaien?’ Overheidsbedrijven hebben op het gebied van corporate governance de perceptie tegen. Zowel bij bpost als bij de NMBS zat er dit jaar heel wat ruis op de lijn tussen de voogdijminister en de raad van bestuur. "Het ontbreekt aan een duidelijke aandeelhoudersvisie en aan een professioneel selectieproces voor de politiek aangeduide bestuurders", oordeelt Sandra Gobert, de CEO van het instituut voor bestuurders Guberna.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Saudisch staatsfonds PIF richt zich na overname Newcastle United en andere buitenlandse miljardeninvesteringen op groei in eigen land Het Saudische Public Investment Fund (PIF) zal meer financiële slagkracht inzetten voor de binnenlandse economie, bericht de Britse zakenkrant Financial Times.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De grens van 30.000 euro: betaalbare elektrische auto’s moeten de markt redden De markt voor elektrische wagens krimpt. De klanten vinden ze te duur en mijden ze. Het aantal registraties daalt. Het zet de autobouwers aan tot haast om meer betaalbare modellen op de markt te brengen.