Luxe voor een prikje

Het chique restaurant Barbizon verrast en verwent met een democratisch geprijsde zakenlunch.

Het stijfdeftige eethuis Barbizon behoort tot het beste dat aan de zuidkant van Brussel te vinden is. Het gerieflijke “relais de campagne” ligt aan de rand van het Zoniënwoud ; dak en gevel met pleisterwerk tussen eiken balken verwijzen naar de Normandische bouwstijl.

Binnen ontvouwt zich een aristocratische eetzaal, zwaar gedecoreerd met mahoniehout en spiegels van rookglas. Het zaalpersoneel in somber grijs en zwart serveert culinaire evergreens zoals “le homard en chemise, beurre Barbizon” (1850 fr.), aan tafel gepresenteerd “en papillote”. Deze bereiding dateert nog uit de tijd van vader Jacques Deluc en zijn vroegere eethuis Château Prince Léopold in Overijse.

Ook de Barbizon gaat al heel wat jaren mee : getuigen daarvan zijn enkele obers op leeftijd, onder wie een rijzige man wiens kennis van het Nederlands na al die jaren nog steeds beperkt blijft tot een gebrekkig en benepen “astublief”. Ook de meeste vaste klanten hebben een respectabele leeftijd : het zijn gegoede burgers die niet naar de prijs moeten kijken als ze lekker willen eten.

Lekker eten, dat kan in restaurant Barbizon. Keukenchef Alain Deluc ging in de leer bij “godfather” Julien Vermeersch, bij Alain Chapel en de broers Troisgros. Hij is een getalenteerde kok die weloverwogen te werk gaat, met respect voor de regels van de klassieke kookkunst en eerbied voor de seizoenen.

Van de zaalmeester kregen wij een vorstelijk gedekte tafel toegewezen in een hoekje bij het raam. Aan de ene kant keken we uit over de naburige manège, aan de andere kant ontvouwde zich de bedrijvigheid in de deftige eetzaal. Lust en luxe, zo zou het motto van de Barbizon kunnen luiden. Wij kozen het nieuwe lunchmenu met drie gangen (1425 fr. met koffie, 2000 fr. met wijnen), dat gecreëerd werd om gehaaste zakenmensen met een bescheiden budget naar de Barbizon te lokken.

Op tafel kwam een delicaat verrassingshapje : een eierdop met suprême van ganzenlever. Daarna verscheen een elegant glazen bord waarop een woudsalade pronkte die samengesteld was uit diverse slasoorten, Serrano-ham, sneden kaas, walnoten en (te) veel notenolie. Vervolgens kregen we een smakelijk stuk kabeljauw, geserveerd onder korst van aardappel en omgeven door zachte garnalenboter. Het glas werd regelmatig gevuld met een aangename Sauvignon Petit Bourgeois ’96.

Taart van bittere chocolade met amandelijs en koffie met zoete hapjes besloten de verzorgde maaltijd. Het lunchmenu van de Barbizon biedt kwaliteit voor een aantrekkelijke prijs ; het is een aanrader voor iedereen die kennis wil maken met dit stijlvolle eethuis.

PIETER VAN DOVEREN

Alain en Myriam Deluc Bieden een zeer verzorgde zakenlunch voor een aantrekkelijke prijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content