LOWLANDS HOLDING. De passie van De Vos

Willy Van Damme medewerker Trends

Toen Marc De Vos eind ’89 in Luxemburg Lowlands Holding stichtte, lonkten gouden bergen. Alle geld verdween echter in Super Club en Lavithas, waarna Lowlands in vereffening ging. Het gerechtelijk onderzoek is nu bijna rond. Het relaas van 241 miljoen verdwenen franken.

Wie met de aandeelhouders van de Luxemburgse beleggingsmaatschappij Lowlands Holding SA spreekt, krijgt bittere kommentaar. “Ik ben de dupe geworden van de machinaties van bepaalde mensen. Ik ben geruïneerd, ” zegt een ex-bestuurder. Marc De Vos, feitelijk alleenheerser over Lowlands, wijst op zijn beurt verwijtend naar Jan Maes en diens entourage. Maes, spilfiguur in de dossiers Super Club en Lavithas, was immers de man die De Vos ertoe overhaalde geld in (de bodemloze put van) die vennootschappen te pompen. “Men heeft mij de ware financiële toestand van die maatschappijen onthouden, ” verklaart De Vos die bij het overkop gaan van Lavithas klacht indiende tegen onbekenden wegens diefstal, bedrieglijke bankbreuk, oplichting en misbruik van vertrouwen.

Het gerecht begon echter ook een vandaag bijna afgerond onderzoek naar Lowlands zelf. De beleggers die er hun geld instopten, zijn woedend : in het allerbeste geval rest er van hun belegde 241 miljoen frank nog amper 20 miljoen. De rest verdween grotendeels richting Super Club en Lavithas, om precies te zijn : 53 miljoen frank naar de videoverhuurketen en 110 miljoen frank naar Lavithas.

INFORMATIE.

De beleggers in Lowlands werden barslecht geïnformeerd. Een gewezen bestuurder : “Toen we in ’90 bij Lavithas (nvdr waarin Lowlands investeerde) op bezoek gingen, vroeg ik naar de rol van Jan Maes, die daar rondliep. Waarop Marc De Vos antwoordde dat die slechts wat advies gaf. ” In werkelijkheid was Jan Maes echter een centrale figuur bij Lavithas. De Vos, die in ’90 bestuurder werd bij Lavithas toen Lowlands erin investeerde, beweert pas medio ’91 beseft te hebben welke rol Jan Maes speelde. Een ex-bestuurder van Lavithas is formeel : “Jan Maes was in ’90 wel geen bestuurder meer, maar was op elke raad van bestuur van Lavithas uitgenodigd, en zijn echtgenote was er financieel direkteur. “

De bestuurders van Lowlands zijn volgens hun zeggen nooit echt betrokken geweest bij het beleid van de holding : “Zelfs de 15,3 miljoen frank kostende 48 %-participatie van Lowlands in De Vos’ eigen uitgeversmaatschappij Afinas Publicaties NV was geregeld vóór wij er over vergaderden. ” Veel gebeurde achter de rug van de bestuurders. Zo tekende Marc De Vos in september ’91 namens Lowlands borg voor een lening van JMP-Special NV (de holding van de groep rond Jan Maes) ten bedrage van 60 miljoen frank bij financier Luc Thibaut & Co Financiers NV. Hierbij gaf hij als pand 20 miljoen aandelen Plastipack, zonder ze evenwel fysiek te overhandigen : die aandelen bestonden immers niet ! Die 60 miljoen frank werden daarna door JMP geleend aan Lowlands, zonder medeweten van De Vos zijn medebestuurders, om te investeren in… het met JMP gelieerde Lavithas.

WISSELS.

Opnieuw zonder kennisgeving aan zijn partners bij Lowlands schrijft Marc De Vos op 20 mei ’92 (Lavithas weigert op dat moment reeds zijn schulden aan Thibaut te betalen) vier wissels ten bate van JMP ter delging van die 60 miljoen frank schuld. En dit terwijl Thibaut elk ogenblik de borgstelling van Lowlands kan gaan aanspreken. Deze wissels vervallen op 31 oktober ’92, tussen de faling van JMP en het in vereffening gaan van Lowlands medio november ’92. Waarom juist dán plots die wissels ? In feite dreigt Lowlands door het schrijven van die wissels tweemaal de 60 miljoen frank te moeten betalen. Wissels zijn overdraagbaar, en ze belanden snel bij filmrechtenhandelaar Guido Van Belle die via die wissels het enige nog waardevolle bezit van Lowlands zal opeisen, namelijk de op 60 miljoen frank geschatte aandelen in de petflessenproducent Plastimat NV.

Ook Marc De Schutter, medebestuurder bij Lavithas, zal pogen die wissels en de aandelen Plastimat te bemachtigen. Van Belle belooft met de opbrengst van de verkoop van die aandelen met Lowlands verder te werken onder de naam Moviemax. Belofte die later niet wordt nagekomen. Wanneer de aandelen Plastimat richting Van Belle gegaan zijn, is onduidelijk. “Ze zijn in de lente van ’93 fysiek in zijn handen gekomen, ” verklaart De Vos. Dus op een moment dat Lowlands reeds in vereffening was. Moviemax bestaat, maar de beleggers van Lowlands hebben er geen deel in, en zullen pas in ’94 vernemen dat dit laatste stuk van enige waarde óók weg is.

GOED VERDIEND.

Niet alleen naar Super Club en Lavithas maar ook naar Marc De Vos zélf ging er heel wat geld. Zo ziet de vereffenaar van Lowlands slechts één miljoen frank binnenkomen van De Vos maar blijkt deze (of zijn vennootschappen) zeker 35 miljoen frank te hebben ontvangen. “Dat is niet waar. Ik schat er zo’n 26 miljoen frank ingestoken te hebben en leverde ook veel werk voor Lowlands, ” replikeert Marc De Vos. Volgens de medebestuurders was zijn werk echter geklungel. Bijna alle aktiviteiten waren verlieslatend zoals de geflopte raid op Minexco, een beursgenoteerde lege schelp, of het aanschaffen van een termijnkrediet in VS-dollar bij de Danske Bank waarmee men 6,6 miljoen frank verloor. Ook de plannen met de D.G. Bank in Londen liepen verkeerd af. Hier wou Lowlands (zeg maar De Vos) in mei ’91 via een private placement 560 miljoen frank bijeenhalen om in Lavithas te investeren. De D.G. Bank bedankte echter voor de eer. Het beleggingsavontuur van Marc De Vos met Lowlands is dan ook ten onder gegaan in schande.

WILLY VAN DAMME

MARC DE VOS Het beleggingsavontuur Lowlands ging ten onder in schande.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content