‘Londen blijft belangrijk als financieel centrum’

De beurs van Londen heeft de titel van grootste Europese aandelenmarkt verloren aan Parijs. Toch blijft Londen het belangrijkste financiëledienstencentrum van Europa, zegt Wim Dejonghe, senior partner van het internationale advocatenkantoor Allen & Overy, met zetel in de Britse hoofdstad.

1 Is dit een gevolg van de brexit?

WIM DEJONGHE. “Natuurlijk heeft de brexit een effect, maar je mag dat niet overdrijven. De beurs had wellicht meer te lijden onder de neergang van de special purpose acquisition companies (SPAC’s), tijdelijk beursgenoteerde vehikels voor overnames. Enkele banken hebben een belangrijke vestiging geopend in een financieel centrum buiten Londen, om een paspoort te krijgen voor de Europese Unie. Dat legt Parijs, Frankfurt en in mindere mate Amsterdam geen windeieren. Maar fundamenteel verandert er niet veel.”

2 Londen behoudt dus zijn toppositie voor de financiëledienstenverlening aan Europese bedrijven?

DEJONGHE. “Ongetwijfeld. Londen heeft een perfect op elkaar afgestemd ecoysteem van financiële diensten, dat enkel met New York te vergelijken is. Een bedrijf dat op een wereldwijde schaal een fusie of overname wil doen, een geschil moet uitklaren, een vastgoedinvestering wil doen, zich moet herstructureren of zijn kapitaal wil versterken, kan niet om Londen of New York heen.

“Wél komt New York sterk op als dienstencentrum voor Europese transacties. Voor 2008 waren enkele Europese banken nog wereldspelers. Vandaag staat er geen enkele nog in de top dertig. Ook private-equityspelers met zetel in de Verenigde Staten namen de rol van banken over voor de financiering van bedrijven. Dát is een bedreiging voor Londen. Ook het Amerikaanse recht wint daardoor aan gewicht.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content