Geert Noels
Little Britain
Op 6 mei zijn er verkiezingen in Groot-Brittannië. Het land wordt getroffen door een diepe economische crisis, schandalen en een blessure van David Beckham. En terwijl sommigen de problemen relativeren, is een vergelijking met Griekenland nooit ver weg. O ja, Londen mag de Olympische Spelen van 2012 organiseren, iets wat ze zich nu beklagen.
“If at first you don’t succeed, remove all evidence that you tried”
Het zou een uitspraak kunnen zijn van Gordon Brown, de aftredende eerste minister van Groot-Brittannië, boegbeeld van de linkse Labour-partij. Maar ze komt van David Brent, niet zijn tegenkandidaat van de Tories, maar wel de geniaal-genante Britse komiek en scenarist van ‘The Office’.
Meer rentelasten dan onderwijsuitgaven Het Verenigd Koninkrijk maakt zijn diepste crisis door sinds de Tweede Wereldoorlog. In een blinde test zie je het verschil met Griekenland zelfs niet zo scherp. De Britse overheidsuitgaven zijn veel te hoog, en na dertien jaar Labour-regering beginnen de klassieke excessen van een te lange regeerperiode boven te komen. Elke dag zijn er nieuwe verhalen van misbruiken en ontsporingen. Labour wil echter een keynesiaans beleid voortzetten, en bijvoorbeeld niet te veel raken aan de vijf miljoen ambtenaren en hun diamanten pensioenregelingen. Als Labour de verkiezingen wint, wil het vooral verder de belastingen verhogen: een verhoging van de byw, de marginale toptarieven, bonustaksen, vermogenstaksen, enzovoort.
Het Labour-beleid is desastreus geweest voor de economie. Het land heeft de grootste breinvlucht van toptalent van alle geïndustrialiseerde landen. De City blijft de belangrijkste economische pijler van het land, maar heeft te lijden onder de bankencrisis, en de vlucht van hedge funds en bankiers door de fameuze bonustaks en andere belastingen.
Het VK geeft vandaag voor het eerst meer uit aan de rentelasten op zijn groeiende overheidsschuld dan aan zijn onderwijs. Dat betekent dat het meer betaalt voor de fouten uit het verleden, dan dat het investeert in zijn toekomst. Het VK geraakt daardoor achterop: het verliest zijn know how to create. Onder het bewind van Brown werd het pond een Britse drachme: de munt verloor 30 procent tegenover de euro. Helaas helpt dat maar weinig de Britse economie, omdat de ooit fiere Britse industrie niet veel meer voorstelt. En ook daarin lijkt het sterk op Griekenland, een economie met erg weinig body.
Het spookbeeld van Thatcher Het zal een belangrijke test zijn voor andere landen, of men in het VK klaar is voor verandering. Het land worstelt echter met het verleden, en vooral met het beeld van een thatcheriaans bewind. De Conservatieven moeten daarom hun programma van ‘minder overheid’ zorgvuldig balanceren met een politiek van hogere uitkeringen en sociale voorzieningen.
We mogen oprecht blij zijn dat de Britten steeds tegen een intrede in de euro zijn geweest. Met de Conservatieve partij zou dat zeker zo blijven. Een reden te meer waarom David Cameron de verkiezingen mag winnen. Het VK weegt acht keer zo zwaar als Griekenland. Een andere parallel met het zuiderse land is dat Londen in 2012 – ondertussen tot zijn grote spijt – de Olympische Spelen mag organiseren. Het land maakt echter veel kans om tegen die tijd het IMF meer op bezoek te krijgen dan het IOC.
Geert Noels, chief economist van Econopolis
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier