Limburg blijft tot eind 2030 erkend als ontwrichte zone

Nederland, Nijmegen, 04 juli 2011, Sappi Nijmegen B.V. produceert hoogwaardig, houtvrij, tweezijdig gestreken papier. De totale jaarproductie bedraagt ongeveer 240.000 ton. Sappi Nijmegen B.V. is onderdeel van Sappi Limited, een wereldwijde producent van gestreken en andere papier / Sappi (South African Pulp & Paper Industry) is een internationaal opererend bedrijf / Zuid-Amerikaans bedrijf / Foto; Peter Hilz

De hele provincie Limburg blijft tot 31 oktober 2030 ontwrichte zone. Met de publicatie in het Belgisch Staatsblad zien bedrijven hun loonlasten bij elke extra aanwerving met vijf procent dalen, schrijft Het Belang van Limburg vrijdag.

Vlaams minister van Economie Jo Brouns (CD&V) heeft over de oprichting van Limburg als nieuwe steunzone een akkoord bereikt met zijn partijgenoot, federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem.

Met de publicatie in het Belgisch Staatsblad vandaag worden bedrijven in deze zone voor elke extra job die nieuwe investeringen met zich mee brengt, twee jaar lang vrijgesteld van 25 procent van de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing. Dit komt neer op een loonlastenverlaging van vijf procent per extra arbeidsplaats. Die nieuwe arbeidsplaats moet ook drie jaar lang (voor kmo’s) en vijf jaar lang (voor grote ondernemingen) behouden blijven.

Sappi

Limburg werd op 30 april 2015 voor een periode van zes jaar erkend als ontwrichte zone om de economische krater na de sluiting van Ford Genk weer op te vullen. Uiteindelijk duurde het tot september 2018 vooraleer de maatregel op kruissnelheid kwam. De huidige ontwrichte zone loopt op 31 oktober 2024 af.

Van Peteghem heeft nu de vernieuwing van de steunzone Limburg goedgekeurd. Als gevolg van de sluiting van papierfabrikant Sappi verhuist het centrum van de zone wel van Genk naar Lanaken. Dat bedrijventerreinen in Pelt, Hamont-Achel en Halen daardoor buiten de zone zouden vallen, werd met enkele aanpassingen verholpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content