Roeland Byl

Liever een vettaks dan calorieën tellen

Roeland Byl redacteur bij Trends

Dat de vettaks in Denemarken al na een jaar afgeschaft werd, was achteraf bekeken misschien een voorbarige beslissing.

Recente cijfers die het gereputeerde tijdschrift The Lancet publiceerde, wijzen erop dat 2,1 miljard mensen kampen met overgewicht. Dat is zowat een derde van de wereldbevolking. Obesitas of zwaarlijvigheid is een wereldwijd probleem. In ons land treft het 58 procent van de mannen en 47 procent van de vrouwen.

De impact van de obesitasepidemie blijft niet beperkt tot textiel met een maatje meer. Gezondheidsproblemen zoals suikerziekte en slijtage van gewrichten komen vaker voor bij mensen met overgewicht. Gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent) becijferde dat de meerkosten in ons land oplopen tot 3,6 miljard euro. Misschien is het dan toch niet zo’n slecht idee de btw op vetmakende voedingswaren te verhogen? De opbrengst kan op zijn minst dienen om de preventiecampagnes te betalen, die er ongetwijfeld komen. Nu de beschikbare middelen in de zorg al kraken onder de vergrijzing, moet het geld toch ergens vandaan komen.

Het argument dat zo’n maatregel net de armere bevolking treft, doet niet ter zake. De forse accijnzen op een pakje sigaretten noemt niemand nog asociaal. Dat arme burgers meer roken dan hun goedbetaalde, hoogopgeleide landgenoten is geen reden om de accijnzen laag te houden. En terecht. Trouwens: als wie het financieel moeilijk heeft vaker het slachtoffer wordt van een ongezonde voeding, dan is het net een voordeel dat junkfood niet langer een prijsbonus heeft tegenover gezond voedsel.

Wie een hoge btw op luxeproducten zinvol vindt, kan bezwaarlijk een vettaks naar de prullenmand verwijzen. Alleen wordt zo’n maatregel het liefst Europees ingevoerd en is er tijd nodig om het nut ervan te laten doordringen. Tenslotte werd het rookverbod in cafés ook niet meteen algemeen aanvaard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content