LIEFDE VOOR ARCHITECTUUR

Karin Eeckhout Journalist en factchecker bij Knack

Architectenwoning verkoopt uitsluitend panden met een architecturale meerwaarde. “Wij beseffen dat de architect een bedoeling had met een betonnen plafond of een metalen raamprofiel.”

De Gentenaar Frederic Rozier ademt design. Hij runt Galerie Rozier, die is gespecialiseerd in twintigste-eeuws design en hij is de organisator van de DesignMarkt. Met zijn label LostNFound brengt hij vergeten iconen van Belgische topdesigners opnieuw in productie. Van designmeubilair naar architectuur, het is maar een kleine stap. “Meubelontwerpers en architecten zijn in België vaak dezelfde mensen. Doordat ik als designexpert vaak in architecturaal waardevolle woningen kwam, zag ik dat België rijk is aan legendarische architectuur. Maar ik merkte ook hoe ons patrimonium weleens in de verkeerde handen valt. Soms met desastreuze gevolgen. Dan zie je bijvoorbeeld een postmodernistische bungalow met een zadeldak erop. Ik wilde een platform creëren om al die architecturaal waardevolle panden samen te brengen.”

Om vastgoed te kunnen verkopen, moet je in België een erkend BIV-makelaar zijn. Rozier vond de ideale partner in vastgoedmakelaar Kristof Welleman. “Ik was graag architect geworden, maar ik bleek net niet creatief genoeg”, vertelt Welleman. “Maar de interesse voor architectuur en design heeft er altijd ingezeten.”

De twee startten bijna drie jaar geleden Architectenwoning. “We verkopen uitsluitend panden met een architecturale meerwaarde. Dat wil zeggen: woningen ontworpen door bekende of innovatieve Belgische architecten uit de twintigste eeuw. Van art nouveau tot postmodernisme en brutalisme, en van gerenommeerde namen als Lucien Engels, Willy Van Der Meeren, Eduard Van Steenbergen en Leon Stynen, om er maar enkele te noemen. Het kunnen ook recentere huizen zijn, of panden van minder bekende architecten, zolang er een duidelijk architecturaal concept achter zit dat vooruitstrevend was voor zijn tijd.”

In de massa

De bedoeling is dat kopers en verkopers met liefde voor architectuur elkaar via Architectenwoning vinden. “Verkopers van architectenwoningen lopen weleens verloren”, stelt Rozier. “Op vastgoedsites verdwijnen hun huizen in de massa. Hoe vaak wordt op een website als Immoweb de architect zelfs maar vermeld? De meeste eigenaars van architectenwoningen die nu op de markt komen, hebben hun huis zelf laten bouwen of zijn erin opgegroeid. Ze zijn zich goed bewust van de troeven. Maar de lokale makelaar, die meestal een beetje van alles doet in zijn regio, beschikt niet altijd over een diepgaande architecturale kennis. Wij weten die typische elementen wel naar waarde te schatten. Wij beseffen dat de architect een bedoeling had met een betonnen plafond of een metalen raamprofiel. Die kennis geeft de eigenaars het vertrouwen dat we die aspecten ook kunnen overbrengen. Want ze willen dat hun huis terechtkomt bij kopers die zulke elementen ook weten te appreciëren en ze met respect zullen behandelen.”

Architectenwoning beperkt zich niet tot een bepaalde prijsklasse. “We bakenen onze niche af op basis van esthetische criteria. We zitten iets vaker in het duurdere segment, maar lang niet altijd”, aldus Welleman. De waarde van een woning hangt behalve van de esthetische waarde ook af van de locatie. “We hebben al huizen verkocht voor 300.000 euro, andere voor een paar miljoen euro. Meestal staan die in buurten waar zulke prijzen niet uitzonderlijk zijn. De koper vinden die voor dat geld geen klassieke villa wil, maar een architectenwoning, dat is de uitdaging.”

De indeling van een architectenwoning is soms wat conceptueler, en als de nieuwe eigenaar de originele elementen wil behouden, maakt dat het soms moeilijk de woning ingrijpend te verbouwen. “Wie daar niet mee kan leven, koopt het beste een ander huis”, vindt Welleman, die constateert dat kopers van architectenwoningen vaak iets emotioneler reageren dan andere kopers. “Door hun liefde voor een bepaald soort architectuur nemen ze sommige minpuntjes er gemakkelijker bij.”

Ook de zeldzaamheid trekt kopers over de streep. “Wie een rijwoning zoekt in Gent, kan kiezen uit zestig panden. Vind je deze week je gading niet, dan wacht je het aanbod van de volgende week af. Maar dat ene architecturale pareltje komt niet elke maand op de markt, zelfs niet ieder jaar.”

Latente zoekers

“Wij richten ons niet tot de klassieke koper, maar tot design- en architectuurfanaten, die vaak niet eens actief op zoek zijn naar een woning, maar wel bereid zijn een buitenkans te benutten”, zegt Rozier. “We bereiken hen via onze website, onze Facebook-pagina en evenementen zoals de DesignMarkt en Interieur Kortrijk. We hebben ook een vaste rubriek in Actief Wonen waar we iedere maand een andere architect in de kijker plaatsen. Want ook dat zien we als onze missie: mensen iets bijbrengen over de architectuurgeschiedenis. We zien trouwens dat steeds meer mensen zich daarin verdiepen. Die evolutie heb ik de voorbije jaren ook in de designwereld met plezier vastgesteld.”

In 2014 werd Architectenwoning uitgeroepen tot Vastgoedbelofte, een prijs die de vastgoedsector zelf toekent. Rozier: “Het wordt blijkbaar gewaardeerd dat er eens iets nieuws gebeurt in de mature vastgoedmarkt. We werken trouwens vaak samen met lokale collega’s, al was het maar omdat we niet altijd overal in het land kunnen zijn. Zij zien ons blijkbaar niet als een rechtstreekse concurrent.”

Beperkt aanbod

“Het is de bedoeling dat we die nichemarkt helemaal veroveren”, zegt Rozier. “Maar we zijn afhankelijk van het beperkte aanbod. Wij hebben een veertigtal woningen in onze portfolio. Dat kunnen er honderd worden, maar geen driehonderd.” De oprichters verkopen lang niet elk pand dat hen wordt aangeboden. “Onze lat ligt hoog”, stelt Welleman. “Als een pand niet die architecturale meerwaarde heeft, bedanken we beleefd. Een landhuis in Engelse cottagestijl, hoe indrukwekkend en hoe kwalitatief ook, past niet in ons concept. We passen ook voor een architectenwoning waarin alle originele elementen zijn weggerenoveerd, ook al laten we daardoor een mooie commissie liggen. We blijven trouw aan onze principes en denken op lange termijn, want Architectenwoning moet een kwaliteitslabel zijn. We kunnen dat ook, omdat het voor geen van ons beiden de enige broodwinning is.”

Voorlopig verkoopt het duo vooral in Vlaanderen en Brussel, maar stilaan komt Wallonië in beeld. “Dat was altijd de bedoeling. Niet voor niets is onze website vanaf dag één tweetalig.”

KARIN EECKHOUT

“Dat ene architecturale pareltje komt niet elke maand op de markt, zelfs niet ieder jaar”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content