Les Deux Maisons

Pierre Demartin ging in de leer bij de Franse superster Alain Passard en opende in Sint-Pieters-Woluwe restaurant Les Deux Maisons.

Chef-kok/eigenaar Pierre Demartin loopt er een beetje gefrustreerd bij: hij opende vijf jaar geleden Les Deux Maisons en bracht zijn restaurant tot aan de gastronomische top van Sint-Pieters-Woluwe. Les Deux Maisons verwierf een goede reputatie bij oudere buurtbewoners met een voorliefde voor rijkelijk besausde feestbereidingen. Demartin wil meer en mikt op nationale roem. Hij heeft van de smaak van de glorie mogen proeven in de tijd dat hij bij Alain Passard werkte ( Carlton Brussel en Arpège in Parijs).

Les Deux Maisons is ondergebracht in twee bakstenen huisjes, gelegen op een boogscheut van het populaire Dumonplein. Vanaf de straat heeft men zicht in de keuken. Een comfortabele eetzaal aan de achterkant van het gebouw is luxueus ingericht in hedendaags klassiek met een vleugje zuiders.

Wij parkeerden de auto voor de deur en werden door de voltallige brigade nieuwsgierig in de gaten gehouden. Christophe Delannoit ontvangt en is maître d’hôtel en sommelier. Deze jonge Waal uit Rochefort, die het vak leerde in Les Forges du Pont d’Oye in Habay-la-Neuve, spreekt keurig Nederlands en stelde een uitgebreide wijnkaart samen met zorgvuldig geselecteerde kleine en grote flesjes uit de oude en nieuwe wijnwereld. Nadat wij hadden verzocht de opdringerige vioolmuziek wat zachter te zetten, bestelden wij het menu dat Demartin ter gelegenheid van de vijfde verjaardag had gecreëerd (vijf gangen: 2500 frank; of 3500 frank met wijn).

Het feestmenu begon met een amuse bouche van gemarineerde zalm en Delannoit schonk een Domaine de Montrose cuvée les Lézards 1998. Deze smakelijke wijn uit de Pays d’Oc deed door zijn perzik- en abrikoosparfum enigszins denken aan een Condrieu. Het voorgerecht van gemarineerde zeebarbeel met een mini-koffielepeltje kaviaar, gekonfijte knoflook en kruidenboeket in olijfolie paste er wonderwel bij. Krokant gebakken kreeft in een fluwelige saus met ganzenlever en sauterne met fondant gestoofde paarse artisjok uit de Provence werd in het glas begeleid door een Bourgogne En champ. Farcy 1997, Domaine Philipe Charlopin Parizat met de smaak van verse boter en hazelnoten. Ook over deze combinatie niets dan lof. Kalfszwezerik met fettuccini geparfumeerd met truffelolie en met boter gebonden saus van kalfsfond en ciderazijn werd waardig begeleid door Le Haut-Médoc de Giscours 1997. Bladerdeeg met fourmekaas, appel en knolselder en koffie vergezeld door twee verdiepingen snoepgoed sloten deze verzorgde maaltijd af.

pieter van doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content