Les Asturiennes

Wie de keuken van Asturië – na de Baskische en Catalaanse de derde in belangrijkheid op het Iberische schiereiland – niet kent, kan terecht in het Brusselse restaurant Les Asturiennes.

Asturië is een autonome gemeenschap in Spanje, gelegen in het noordwesten aan de Golf van Biskaje en begrensd door Galicië, Cantabrië en Castilië-León. Op 23 september 2004 opende de regering van het Principado de Asturias de Brusselse deuren van de Casa de Asturias. Dit initiatief is bedoeld om het imago van de regio te versterken. In het gerenoveerde gebouw, waar vroeger de drukpersen van de krant Le Peuple stonden, bevinden zich vandaag diverse officiële delegaties en het Spaanse restaurant Les Asturiennes. Waarom het Spaanse restaurant een Franse naam kreeg, is onduidelijk. Les Asturiennes wordt geleid door Javier Sanchez. Hij is, net zoals de rest van de keuken- en zaalbrigade, afkomstig uit Asturië. De koks werken aan een modern imago en doen hun best om de traditionele gerechten uit de keuken van Asturië af te stoffen. De spijskaart vermeldt terroirbereidingen, gebaseerd op typische streekproducten, zoals gedroogd vlees en gedroogde vis, kaas, charcuterie, rijst en cider.

Op de wijnkaart vindt u een beperkte keuze lokale ontdekkingswijnen, ontkurkt en geserveerd tegen redelijke prijzen. De wijn drinken ze hier uit traditionele grote waterglazen zonder voet. Wij lieten ons leiden door de zaaldirecteur en kozen een Tintos crianzas, Bierzo, Tierra de Luna, een eerlijke wijn met intense smaken, gemaakt van cabernet, merlot en tempranillo met zestien maanden vatlagering (24 euro). Wij kregen een welkomsthapje van stokvis met karamelwortel. Er kwamen twee voorgerechten. Enerzijds een mastodontportie witte fabesbonen met enkele schelpen en saus van zeedieren (16,50 euro); de bonen verveelden snel: de helft van de portie voor de helft van de prijs was beter geweest. Anderzijds was er prei en stokvis, gegratineerd met gerookte kaas uit Pria: een rustiek voorgerecht voor een pittige 15 euro. Er waren tevens twee hoofdgerechten: op de tong smeltend vlees van genereus bediende Iberische varkenswang met getruffeerde aardappelpuree en dikke bruine braiseersaus (16,50 euro) en vier grote stukken gegrilde tonijn met Spaanse ratatouille (20,35 euro).

Na deze overdaad hadden wij absoluut geen honger meer. Toch konden wij niet aan de verleiding weerstaan om een ‘fritos de leche’ uit te proberen. Op het bord kwamen drie machtige blokken ingekookte en vervolgens gebakken theeroom, versierd met gefrituurde deegpestinos (6 euro).

Door de vriendelijke bediening, de goede sfeer en de plezierige jazzmuziek is het aangenaam toeven in Les Asturiennes. Wij ervoeren de keuken evenwel als (te) royaal en van een landelijke eenvoud.

KAART

LES ASTURIENNES

Edificio Asturias ‘Le Peuple’

Sint-Laurentstraat 36-38

1000 Brussel

tel. 02 218 84 54

Dagschotel 9,50 euro, menu’s 28 en 40 euro.

www.lesasturiennes.be

Zondagavond gesloten.

Kader: aangenaam modern.

Onthaal: vriendelijk.

Keuken: landelijk Spaans, eenvoudig en streekgebonden.

De beoordeling gaat van 1 tot 5 sterretjes.

1 = negatief

2 = redelijk

3 = positief

4 = aanbevelenswaard

5 = uitmuntend

***

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content