Lentebeurt
De beloofde 25 graden hebben we het voorbije weekend misschien niet overal gekregen, maar het is zonder meer een mooi weekend geworden. Wie even tijd heeft gemaakt voor een wandeling, een fietstocht of een tochtje op de motor, kon hier en daar zelfs al een lekkere barbecuegeur opsnuiven. Een duidelijk signaal dat de winter voorbij is en de zomer in aantocht.
Het voorbije weekend was het voor beleggers verzamelen geblazen op de Beleggershappening van de Vlaamse Federatie van Beleggers en Beleggingsclubs. Ook dat is traditioneel een teken dat de winter achter de rug is. Maar een beleggerswinter hebben we niet echt gehad. Na een verschroeiende klim in 2009 zijn de eerste maanden van 2010 zonder meer als boeiend te omschrijven. Er werd zaterdag in Metropolis in Antwerpen maar weinig slaap uit de ogen gewreven, integendeel. Terwijl door de zon de terrasjes volliepen, daagden zo’n 1300 enthousiaste beleggers op, allemaal op zoek naar informatie.
Voor de vroege vogels werd de toon in de ochtend al gezet door William De Vijlder, hoofdstrateeg van BNP Paribas Fortis. Voor zijn ideale beleggingsportefeuille blijft hij overwogen in aandelen, bedrijfs-obligaties en grondstoffen. Maar – en daarmee zette hij een belangrijke kanttekening bij zijn betoog – voorzichtigheid is ge-boden. “Het gemakkelijke geld is in 2009 verdiend”, citeerde hij een van zijn collega’s.
Kijk, dat noemen wij nu eens de spijker op de kop slaan. Al van bij het begin van dit jaar hebben we onderstreept dat 2010 een jaar wordt van stockpicking en markettiming. Momenteel zorgt een aantal stoorzenders voor een bijzonder slechte ontvangst op de financiële markten. De speculatie rond de situatie in Griekenland zorgt vaak voor een ongezonde paniekstemming en paniek is, zoals we allemaal wel weten, een erg slechte raadgever. We schreven al eerder dat we de situatie in het Zuid-Europese land zeker niet mogen onderschatten, maar we mogen evenmin in een situatie belanden waarin marktspeculanten het zicht op een langetermijnhorizon komen bezoedelen.
Maar er zijn natuurlijk nog meer factoren die de jongste weken voor een wat onstabiel klimaat zorgen. Denken we maar aan de aanval van de Amerikaanse beurswaakhond SEC op Goldman Sachs en bij uitbreiding op de rest van de financiële sector. En China? Kan een al te gretig optreden van de Chinese overheid om de economische groei af te remmen geen roet in het eten gooien? Een en ander zorgt er inderdaad voor dat het misschien tijd is voor een lentebeurt in de portefeuille. Geen grote schoonmaak, maar misschien is het toch wel zinvol om de ramen en deuren eens open te zetten en het huis eens flink te luchten. Eens achteromkijken en wat winst van tafel nemen. Er zijn ongetwijfeld heel wat aandelen die te snel gestegen zijn en die voor de kwartaal- of halfjaarcijfers uit een ander vaatje zullen moeten tappen om de potentiële koerswinsten te kunnen rechtvaardigen.
De beurs volledig de rug toekeren, zouden we zeker niet doen. Er zijn nog interessante zaakjes te doen, er zijn nog aandelen die onder hun boekwaarde noteren. In de defensieve sector bijvoorbeeld. De leden van de Vlaamse Federatie van Beleggers en Beleggingsclubs hebben alvast GDF Suez als populairste buitenlands aandeel naar voor geschoven. Bovendien blijven we ervan overtuigd dat de beurzen in het algemeen nog wat jus in de benen hebben om ook op lange termijn de weg naar boven verder te zetten. De belangrijkste troef is natuurlijk de rentestand. Geld is nog steeds goedkoop en zou dat ook de komende maanden moeten blijven. Economen hebben alvast het tijdstip waarop ze verwachten dat de Amerikaanse centrale bank de rente zal verlagen, naar achter geschoven. Eerder begin volgend jaar dan in de tweede helft van dit jaar. We herhalen ook dat er nog flink wat geld aan de zijlijn staat, maar zoals na elke recessie hebben de achterblijvers net iets meer overtuigingskracht nodig om de weg naar de aandelenmarkt in te slaan. Jammer, want ondertussen gaat er kostbare tijd verloren.
Steven Vandenbroeke
Misschien is het toch wel zinvol om de ramen en deuren eens open te zetten en het huis eens flink te luchten. Eens achterom-kijken en wat winst van tafel nemen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier