Leiders van wereldformaat
De aangekondigde fusie in de cementindustrie LafargeHolcim ligt perfect in lijn met het DNA van de holding Groep Brussel Lambert: een betekenisvolle rol spelen bij wereldleiders.
Groep Brussel Lambert (GBL) is al een kwarteeuw de veruit belangrijkste holding van het land. Met een netto-actief van ruim 16 miljard euro en een beurskapitalisatie van bijna 12 miljard euro behoort GBL zelfs tot de tien grootste beursgenoteerde vennootschappen van het land en is het de tweede grootste financiële holding van Europa.
Portefeuillemaatschappijen leggen natuurlijk wel een erg golvend winstparcours af. Hun recurrente (jaarlijks weerkerende) inkomsten zijn de dividenden van de bedrijven waarin ze een belang aanhouden.
Maar daarnaast zijn er de meer- of minwaarden bij de verkoop van participaties. Zo werd de winst in 2012 opgetild door de verkoop van 10 procent van het kapitaal van het chemiebedrijf Arkema, wat een meerwaarde van 221 miljoen euro inhield. Daarnaast was er de gedeeltelijke overdracht van 2,3 procent van het kapitaal van Pernod-Ricard,de wereldspeler in sterke dranken. Goed voor een meerwaarde van 240 miljoen euro.
Extra dynamiek
GBL werd in 1902 opgericht en is al bijna zestig jaar beursgenoteerd. Zelden heeft iemand meer zijn stempel op een holding gedrukt dan Albert baron Frèredat de voorbije veertig jaar bij GBL heeft gedaan. Samen met de Franstalige Canadese familieDesmaraiszorgt hij voor een uiterst stabiel aandeelhouderschap.
Ondanks zijn gezegende leeftijd is Albert Frère nog altijd CEO en gedelegeerd bestuurder, maar heeft hij sinds begin 2012 met Ian Galienneen Gérard Lamarchetwee gedelegeerd bestuurders naast zich. Zij moeten de continuïteit verzekeren en voor wat extra dynamiek zorgen in de beleggingsstijl. De vrij recente aankopen van belangen in SGS en Umicore bewijzen dat er weer wat meer leven in de brouwerij is gekomen.
GBL focust op een klein aantal belangen in bedrijven die nu al leiders van wereldformaat zijn of het potentieel hebben het te worden. Total en GDF Suez zijn daar twee mooie voorbeelden van.
Typische Frère-deal
Daar hoort nu ook LafargeHolcimbij. De onlangs aangekondigde megafusie tot wereldmarktleider in de cementindustrie tussen het Franse Lafarge en het Zwitserse Holcim is een typische Albert Frère-deal. Van ruim 20 procent in Lafarge evolueert GBL naar afgerond 10 procent in de nieuwe combinatie. Ook op 88-jarige leeftijd heeft de baron de neus voor topdeals dus nog niet verloren. Tot meerdere eer en glorie van de GBL-aandeelhouders in de vorm van hogere beurskoersen en vooral een jaarlijks stijgend dividend.
DANNY REWEGHS
GBL is de op een na grootste financiële holding van Europa.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier