Le Petit Cottage

Voor liefhebbers van intieme gezelligheid en smakelijke gerechten uit de rijke burgerkeuken is er Le Petit Cottage.

Het zijn vooral Franssprekende burgers, van een respectabele leeftijd en niet onbemiddeld, die vol lof zijn over Le Petit Cottage. Het restaurant situeert zich in een rijtjeshuis versierd met bloembakken op de vensterbank in de residentiële Landhuisjesstraat in Ukkel. Le Petit Cottage wordt vooral bezocht ‘s avonds, en omdat er maar weinig tafels zijn, is reserveren aan te bevelen. Toch weten vaste klanten dat er een tafel in de keuken staat die in geval van nood kan worden gedekt.

Wij bezochten het restaurant op een doordeweekse avond en werden vriendelijk, maar uitsluitend in het Frans onthaald. Het interieur was gezellig ingericht, op de schouw stonden boeketten droogbloemen en brandden kaarsjes, aan de muren hingen ouderwetse lijstjes met zwartwitportretten van grootmoeders en grootvaders. De keuken is zichtbaar via een groot raam. Johan Visee staat er aan het fornuis. De spijskaart telt menu’s met voornamelijk klassieke bereidingen, de suggesties zijn dan weer meer avontuurlijk. Succesgerechten zijn: carpaccio van sint-jacobsschelpen, gemarineerd in notenolie en aceto balsamico (690 frank), lauwe salade, aangemaakt met notenolie, met zwezerik van de grill (690 frank) en wilde duif met truffel en gekarameliseerde prei (790 frank). Er is een uitgebreide wijnkaart met aanraders als: Bordeaux, Le Louvelier, Pessac Leognan, André Lurton, eigenaar van Château La Louvière (980 frank) en Côtes du Rhône, Rasteau Village, Domaine de Beaurenard ’97 (950 frank). Wij kozen het Menu Marché du Chef (990 frank). Op tafel kwamen ovenverse broodjes en hapjes van gerookte eendenborst en zalm. Het voorgerecht was ballotine van gehakte verse en gerookte zalm, verpakt in een snede zalm en opgediend met een blanke vinaigrette met room en kreeftenjus. Ook was er bladerdeeg gevuld met een smakelijke ragout van grijze slakjes. Als hoofdgerecht kwam pot-au-feu van vis of een romige waterzooi met onder meer zalm en het parfum van saffraan en koriander. Ook was er eendenborst met een zoetzure sinaasappelsaus. En om af te sluiten was er een monumentale dame blanche van met boter bereid vanille-ijs met gesmolten chocolade en vloeibare en geklopte room. Alles wat wij proefden was smakelijk en verzorgd.

Eigenaar-kok Johan Visee is van Nederlandse komaf, hij opende aan het station van Calevoet restaurant La Passerelle. Omdat de chef-kok in zijn huidige restaurant niet voldeed, is Johan Visee zelf aan het fornuis gaan staan. Het huis waarin Le Petit Cottage is ondergebracht, was aanvankelijk bedoeld om in te wonen.

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content