Le Petit Axhe

In heel wat Waalse restaurants wegen delicatessen minder zwaar in de portemonnee dan in Vlaanderen.

Restaurant Le Petit Axhe ligt aan de rand van de bebouwde kom van Waremme, op enkele kilometers van de taalgrens. Het delicatessenrestaurant bestaat dertien jaar en is ondergebracht in een rijtjeswoning die vorig jaar met liefde werd verbouwd. Achter de ingangsdeur wacht Patricia Struys.

Wij kwamen op een doordeweekse avond en het was rustig in Le Petit Axhe. Het restaurant moet het vooral hebben van de weekends: dan stromen de lekkerbekken van heinde en ver toe. Er zijn twee eetzaaltjes. De inrichting is hedendaags-landelijk, compleet met houten plafondbalken, bakstenen muren en stenen vloeren. Patricia brengt de spijskaart. Wanneer wij haar om advies vragen, vertrouwt zij ons toe dat zij alles heerlijk vindt en dat zij 27 kilo zwaarder is geworden.

Wij kozen het menu ‘Jeunes Restaurateurs d’Europe’ (1650 frank) met bijbehorende wijnen (700 frank). Aan het fornuis staat echtgenoot Christian Claes. Hij is van Waremme, liep koksschool in Luik en werkte slechts kort in grote huizen. Christian Claes – die opvalt met zijn brede snor – heeft zijn marktgebonden keuken beetje bij beetje door uitproberen verfijnd. Hij is lid van de vereniging Jeunes Restaurateurs d’Europe.

Als aperitief dronken we een glaasje gewürztraminer “Médaille d’Or Colmar ’97”. De wijn, die rechtstreeks was aangekocht bij Henri Haeffelin, was gelukkig niet te zwaar en beschikte over honger scherpende frisheid. Bij de wijn kregen we een overvloed aan lekkere hapjes. Op tafel kwamen zelf gebakken broodjes en een mooie en smakelijke constructie van bros gebakken deeglapjes, sneetjes gerookte eendenborst en een royale portie ganzenleverterrine. Het glazen bord was beschilderd met perensiroop. In de tweede akte kwam zeeduivel ten tonele op een bed van aardappelpuree en versierd met gefrituurde preisliertjes. Bij de vis kwam een exotische, door vanille en roze peper geparfumeerde gewelde botersaus. In bladerdeeg verpakt lamsvlees volgde en kreeg het gezelschap van blokjes zwezerik, verse erwtjes en krokant gaar gemaakte asperges. Na het vlees kregen we een uitgebreid aanbod geaffineerde kazen, waarbij zuurdesembrood met noten en rozijnen kwam dat door de bakker van Waremme op bestelling was gebakken. Prachtige kazen, alleen spijtig dat ze allemaal uit Frankrijk afkomstig waren. De afsluiter was ravioli gevuld met ganache van donkere chocolade en ijs van Grand Marnier en zeste van citrusvruchten.

Wij waren in de wolken over deze tot in de puntjes verzorgde feestmaaltijd: hier staat iemand aan het fornuis die met liefde te werk gaat en zich 100% geeft. Ook het bijbehorende wijnarrangement schonk tevredenheid.

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content