Le Grand Bleu

Lekker eten tegen democratische prijzen.

Zelfs met een beperkt budget valt er smakelijk te ta-felen. Het bewijs wordt geleverd in Gent, meer bepaald in Le Grand Bleu. Het knusse eethuis ligt aan de Snepkaai, op een steenworp van de jachthaven De Leie en op een plek waar de trein en de Leie bijna samenkomen. Zomaar binnenstappen voor een vrij tafeltje is in Le Grand Bleu bijna onmogelijk: het restaurant heeft een schare trouwe fans en reserveren is aanbevelenswaard.

Le Grand Bleu bestaat zo’n tien jaar en werd in 1997 overgenomen door chef-kok Peter Maximus en zijn vrouw Jagienka De Vriese. Peter Maximus komt uit Antwerpen, kreeg een beroepsopleiding en ging in de leer in Frankrijk. In het restaurant Chez Madeleine in Ramatuelle kreeg hij een voorliefde voor verse vis en schaal- en schelpdieren. Peter Maximus is bezeten door zijn vak. In zijn eigen restaurant bewaakt de kok de kwaliteit en de prijzen van de producten nauwgezet: hij koopt uitsluitend wat goed en goedkoop is. Op momenten dat de prijzen van garnalen of zeetong de pan uit rijzen, gaat hij aan deze producten voorbij. Dan zoekt hij naar alternatieven en ontdekken de klanten dat er ook ander lekkers bestaat.

Le Grand Bleu is een bistro van de vriendschap, waar zakenlieden, gepensioneerden, romantische koppeltjes en studenten zich thuis voelen. De muren zijn in warme kleuren gekwast en de vloer, de tafels en de caféstoelen zijn van hout. De lunch – met keuze uit een drietal voorgerechten gevolgd door een visschotel – kost slechts 10 euro. Het marktmenu, dat alle dagen wordt geserveerd behalve op vrijdag- en zaterdagavond, komt op 25 euro en is een grote trekpleister. De spijskaart afficheert onvergankelijke smakelijke bereidingen zoals: gegratineerde oesters met cham- pagne (9,80 euro), gegrilde tonijn ‘Bleu’ met piperade van rode paprika, broccoli en kruidige aardappelpuree (15,70 euro) of gekarameliseerde flensjes met sinaasappel en Grand Marnier (6 euro). Bereidingen met kreeft zijn erg geliefd. De kardinaal van de oceaan verschijnt in vele gewaden. Een kreeft ‘bellevue’ van 500 gram kost 24,90 euro en een kreeft van 500 gram met basilicum, tomaat en broccoli komt op 27,80 euro. Een kreeftenmenu met drie halve kreeften per persoon kost 37 euro.

Wij werden oprecht vriendelijk ontvangen en bediend. Wij kregen de uitgebreide wijnkaart, maar dronken de huiswijn, een ongevaarlijke Colombard Chardonnay uit de Gascogne en een Cabernet Sauvignon Yvon Mau (beide 10,50 euro per fles). Wij kozen het marktmenu (25 euro) en genoten van: acht onberispelijk verse Normandische holle oesters op ijs, verfrissende limoensorbet met champagne als tussendoortje, opgevolgd door een nage van een vers gekookte halve kreeft met schitterende jumbomosselen, garnalen en krokant gegaarde groenten in een saus van room, witte wijn en curry. Om deze lekkere maaltijd in toon af te sluiten, was er gepocheerde perzik in jus van amaretto en sinaasappelsap met vanille-ijs en krokantje van flensje. Wij betaalden zo’n 30 euro per persoon en gingen voldaan en goedgemutst de deur uit.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content