Laure en Maxime in Boston
“Hi, how do you do ?” (*)
(*) “Hallo, hoe gaat het?” (in het Engels)
PROFIEL
Wie? Laure en Maxime Housiaux
Waar? Boston, Verenigde Staten
Sinds wanneer? Sinds zes maanden
Beroep? Laure werkt als senior research associate bij een consultingbedrijf in de farmaceutische sector. Ze doet kwalitatief onderzoek naar de symptomen van een ziekte en het effect ervan op patiënten. Maxime is zijn echtgenote gevolgd. In Brussel stond hij aan het hoofd van de sponsoringafdeling van BNP Paribas Fortis. In Boston neemt hij deel aan alle conventies, congressen en seminaries over marketing en communicatie. Daarnaast is hij ook actief als vrijwilliger bij de Belgisch-Amerikaanse Kamer van Koophandel en op de fundraisingafdeling van het Rode Kruis.
Loon? “Door naar Boston te komen, is ons inkomen 2,5 keer kleiner geworden, omdat we nu van één salaris leven en het niet om een expatcontract gaat. Maar we wenden vrij snel aan een leven in een kleiner huis en zonder auto. Toch kijken we niet op een cent om van ons nieuwe leven te genieten door uitjes, cultuur of tochtjes in de omgeving van de stad.”
Dynamiek in tijden van crisis
“We zijn erg onder de indruk van de dynamiek hier. De stad wordt voortgestuwd door zijn talrijke presti-gieuze universiteiten. De ondernemingszin is in deze gemeenschap heel groot. Alles is erop gericht om jongeren een kans te geven, ook al beseft iedereen hier dat slechts een klein deeltje van de start-ups het langer dan één jaar uitzingt. Anderzijds ontmoet je hier ook de ‘echte’ Amerikanen, die dagelijks vier uur moeten pendelen. Dan pas besef je dat ook hier de crisis is toegeslagen en dat de realiteit van die mensen erg verschilt van het leventje dat de elite en de expats in Boston leiden.”
Op z’n Amerikaans
Maxime: “Een netwerk opbouwen met Amerikanen is niet vanzelfsprekend. Het eerste contact verloopt altijd vlot, maar het is moeilijk om diepgang in de relatie te krijgen. Dan begrijp je ook waarom de expats uiteindelijk toch weer bij elkaar uitkomen. In relaties met anderen is het ook altijd wennen aan het ‘showelement’. Al wie hier netwerkt, doet dat om zijn supergeniale idee te verkopen. Je moet leren om het enthousiaste discours van veel Amerikanen te doorprikken en zelf te bepalen in hoeverre dat klopt met de realiteit.”
Applaus voor de Belgische vangnetten
Maxime: “We willen hier blijven zolang we kunnen bijleren. Dat is nu nog het geval: na zes maanden heb ik al veel meer marketing- en communicatietechnieken onder de knie gekregen dan de laatste drie jaren in België. Maar het economische en sociale systeem staat hier toch mijlenver af van wat we in Europa kennen. In Amerika heb je geen werkzekerheid, geen opzeggingstermijn bij ontslag, en dat heeft een effect op de manier waarop een werknemer werkt en zich gedraagt. In België beseffen we niet altijd wat een geluk we hebben met al die vangnetten.”
Veel structuur in de job
Laure: “Ik kan alleen maar spreken over het bedrijf waarvoor ik werk, maar in vergelijking met mijn ervaringen in Europa gaat alles hier veel sneller. Elke e-mail, elke vraag krijgt hier meteen een antwoord. Alles lijkt me ook veel meer gestructureerd, georganiseerd, met duidelijke procedures. Daardoor win je aan doeltreffendheid en kwaliteit, maar boet je in aan autonomie en neem je minder initiatief.”
CHRISTOPHE CHARLOT
“Je moet leren om het enthousiaste discours van veel Amerikanen te doorprikken”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier